22.10.2020

Mistä löytäisin Pekka Turusen Seinää vasten -kirjan tyyppisiä valokuvakirjoja?

Pekka Turusen valokuvakirja Seinää vasten.

Satuin näkemään kirjastossa Pekka Turusen valokuvakirjan nimeltä Seinää vasten. Ihastuin kirjan aikakauteen (80-luvun loppu, 90-luvun alku) ja aihevalintaan ihmisistä arkielämässään varsinkin eläinten kanssa. Osaisitteko kertoa joistain muista samantapaisista teoksista 80-luvun lopulta 90-luvun puoleenväliin? Värivalokuvia koottuna kirjaksi. Yritän seuraavaksi etsiä kyseistä teosta jostain päin Suomea, jos joku sattuisi myymään tätä. Arvostaisin kovasti, jos voisitte vinkata muitakin teoskirjoja.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Hauskaa, että löysit Pekka Turusen kirjan!

Samantapaista ihmisläheistä, dokumentaarista värikuvausta samalta aikakaudelta edustavat esimerkiksi Esko Männikkö (Naarashauki, 2000; Mexas, 1999), Veli Granö (Onnela, 1989) ja Jaakko Heikkilä (Kirkas nöyryys, 1997). Suomessa dokumentaristisen valokuvan estetiikka perustui pitkään mustavalkokuvaan, ja Turunen oli tavallaan uranuurtaja tuodessaan tähän estetiikkaan mukaan värin.

Hiukan uudempia esimerkkejä voisivat olla vaikka Sanni Sepon teos Palsta (2010), Tiina Itkosen Inughuit (2004), Vesa Ojan Finglish (2013), Kati Leinosen Äimärautio (2018) ja Karoliina Paatoksen American Cowboy (2016). Eläinten läsnäolo ei ole näissä varsinaisesti aiheena, joten eläimiä esiintyy kuvissa vain satunnaisesti - paitsi Äimärautiossa ja American Cowboyssa hevosilla on keskeinen rooli.

 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia