Huom! Suomen valokuvataiteen museon Kysy museolta -palvelu on kesätauolla 18.6.-17.8.2025.
Kysy melkein mitä vaan valokuvasta – kuvan kanssa tai ilman! Mikäli kysymyksesi koskee valokuvassa esiintyvän rakennuksen, univormun tai vastaavan yksityiskohdan tunnistamista, osaavat kyseisten toimialueiden museot auttaa paremmin. Emme osaa tunnistaa kuvissa esiintyviä yksityishenkilöitä. Museot eivät myöskään anna hinta-arvioita.
Vastaus kysymykseesi saattaa löytyä jo kysy museolta -palvelusta, katso siis mitä on kysytty aikaisemmin. Suomen valokuvataiteen museon henkilökunta vastaa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen noin viikon sisällä. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla.
Lisää tietoa palvelusta.Neuvoja kuvien käytöstä muistelutapahtumassa?
Olen järjestämässä lähimenneisyydestä (1960- ja 1970-luvut) kotikylän muistelutapahtumaa, johon saan ihmisten kotialbumeista miljöö- ja henkilökuvia. Näistä on tarkoitus koostaa laminoidut albumit, kuviin lisätään tarinoita. Nämä albumit ovat esillä tietyn ajan ensi vuonna kirjastossa. Laadin juuri sopimusta tuollaisten kuvien käyttöön ja pohdin muutamia asioita. Tiedän periaatteet kuvien julkaisemiseen (kuvissa esiintyviltä suostumus) kuvaajan tiedot näkyviin, jos ne ovat tiedossa. Jos kuvaajaa ei tiedetä, niin silloin kuvan omistaja ilmoitetaan. Voinko luottaa siihen, jos että kuvan luovuttaja on kysynyt luvan ko. henkilöiltä vai tuleeko minun varmistua siitä tapahtuman järjestäjän roolissa? Entä jos ihan kaikkia ei tavoiteta? Entä jos joku suostuu antamaan kuvansa esimerkiksi Facebook-päivitykseen? Tuleeko minun silloin ladata tuo kuva ja laittaa siihen cc-lisenssit sopimuksen mukaan? Vai riittääkö vain kuvan omistajan nimi?
Intendentti Anni Wallenius vastaa:
Kuulostaa siltä, että olet miettinyt asiaa huolellisesti ja hyvin. Kysymykseen siitä, voiko luottaa siihen, että kuvan luovuttaja on varmistanut, että kuvassa esiintyville kuvan käyttö tässä yhteydessä on ok, vastaus lienee, että 100 % varma et voi koskaan olla. Varmuutta lisää, jos keskustelet asiasta kaikkien kuvia luovuttavien kanssa. Eli pyydä heitä miettimään asiaa ennen kuvan luovuttamista, ja jos se on mahdollista, olemaan yhteydessä kuvista tunnistettavissa oleviin ja vielä eläviin henkilöihin.
Yleensä ihmiset suhtautuvat tällaiseen käyttöön myönteisesti tai neutraalisti, joten se, että ihan jokaista henkilöä ei ole tavoitettu, ei automaattisesti ole esteenä kuvan käyttöön tässä yhteydessä. Tässä on syytä punnita myös kuvasisältöä muuten: onko kuvassa jotain erityisen yksityistä tai muuta sellaista, jota kuvatut eivät ehkä haluaisi yleisesti nähtäville? Kannattaa varautua etukäteen myös siihen, että joku kuvissa esiintyvä henkilö saattaa pyytää kuvaansa poistettavaksi vaikka siinä vaiheessa kun albumit ovat esillä kirjastolla, ja miettiä, miten pystytte pyynnön toteuttamaan: voiko albumista vaikka irrottaa sivun tai kuvan peittää toisella kuvalla.
Facebookissa julkaisemisesta kannattaa tosiaan sopia samalla kun muustakin käytöstä. Sinänsä Facebookissa kuvan julkaiseminen ei anna automaattisesti muille Facebookin käyttäjille oikeutta käyttää tai jakaa kuvaa eteenpäin. Käytännössä näin kuitenkin usein käy - moni luulee, että sosiaaliseen mediaan ladattu kuva on vapaata riistaa. Paras on kuvan Facebook-julkaisun yhteydessä kertoa kuvan tiedot, kuvaaja ja omistaja, ja lisenssi, jonka mukaisesti kuvaa saavat muut käyttää. On tietysti mahdollista, että kuva ja nämä konteksti- ja lisenssitiedot eivät pysy jatkossa yhdessä, jos kuvaa innostutaan jakamaan villisti. Silti lisenssitieto on erinomaisen hyvä liittää mukaan Facebook-julkaisuun.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys