8.2.2021

Voiko perintönä saatuja sotakuvia julkaista?

Hei,

olisin kysynyt sitä, että voiko perintönä saatuja sotakuvia julkaista? Vaikuttaako siihen nykyisin tietoturvalaki? Täällä tuhottiin lopetetun koulun vuosien mittaan kerätty laaja valokuva-aineisto, kyseiseen lakiin vedoten.

Amanuenssi Max Fritze vastaa:

Hei,

valokuvaan liittyy erilaisia lakeja, joilla pyritään varmistamaan sekä kuvaajan että valokuvan kohteen oikeuksien toteutuminen. Nämä voivat vaikuttaa kuvan omistajan oikeuksiin julkaista kuva.

Ensinnäkin on selvitettävä, ovatko kuvaajan oikeudet vielä voimassa. Suomessa käytetään valokuvan tekijänoikeuslain mukaisesti kahta eri suojamuotoa, jotka perustuvat sille, ylittääkö valokuva teoskynnyksen vai ei. Teoskynnys on vaikeasti määriteltävissä, mutta sen ylittyminen vaatii omaperäistä ja erottuvaa ilmaisua, jonka vain melko harva kuva loppujen lopuksi omaa. Valokuvateoksen suoja on voimassa vielä 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen.

Jos teoskynnys ei ylity, sovelletaan valokuvaajan lähioikeuksia. Lähioikeudet ovat voimassa 50 vuotta kuvan valmistusvuoden päättymisestä. Jos kuvasi eivät ylitä teoskynnystä (mikä on lähtökohtaisesti melko todennäköistä) ja ne on otettu ennen vuotta 1971, niin niiden lähioikeudet ovat jo umpeutuneet.

Mikäli kuvaajan oikeudet ovat vielä voimassa, on kuvan julkaisusta sovittava kuvaajan tai tämän tekijänoikeuksien haltijan kanssa.

Lisäksi on otettava huomioon valokuvan kohteen oikeudet. Niihin lukeutuu muun muassa suojia kuvatun henkilön yksityiselämää tai kunniaa loukkaavalta käytöltä sekä oikeus tulla unohdetuksi. Kaikki tämä riippuu mm. siitä onko kohde elossa, tunnistettavissa kuvasta, miten hänet kuvassa esitetään ja missä yhteydessä kuva julkaistaan. Riski on kohdallasi melko pieni, sillä kuvasi ovat niin vanhoja.

Voit perehtyä lainsäädäntöön tarkemmin esimerkiksi tästä Finnfoton käytännön oppaasta.

Voit myös tehdä hakuja Kysy museolta -palstalle kuvien julkaisemisesta ja lukea aikaisempia vastauksia. Löydät niitä myös klikkaamalla vastauksen alle linkitettyjä asiasanoja.

Lakkautetun koulun kuva-arkiston tuhoaminen on tietysti valitettavaa, mutta tapausta ja arkiston luonnetta sen tarkemmin tuntematta en voi sitä kommentoida. Organisaatioiden keräämiä kuva-arkistoja ja niiden sisältämiä henkilötietoja koskevat myös eri lait ja asetukset, kuin yksityishenkilön omistamia valokuvia.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia