18.3.2011

Kuinka lasinegatiivit olisi parasta digitoida?

Mikä digitointitapa tuottaa parhaan lopputuloksen mutta olisi kuitenkin hellävarainen lasinegatiiveille? Voiko lasinegatiiveja skannata tavallisella tasoskannerilla?

Valokuvaaja Virve Laustela vastaa:

Lasinegatiiveille ehdottomasti vahingollisin digitointitapa on skannaus tasoskannerilla. Väite ”digitointi pelastaa vanhat negatiivit/vedokset” ei saa tarkoittaa sitä että alkuperäinen kappale kärsii digitointitoimenpiteestä ja muuttuu sen myötä tarpeettomaksi ja käyttökelvottomaksi. Digitoinnin tarkoitus on tallentaa negatiivin/vedoksen informaatio analogisesta digitaaliseen muotoon. Digitointi ei korvaa alkuperäistä kuvaa mutta saattaa helpottaa sen käyttöä sekä saavutettavuutta ja näin säästää sitä jatkossa tarpeettomalta käsittelyltä.

Tasoskannerissa lasinegatiivi joutuu hetkellisesti erittäin voimakkaaseen lämpö- ja valoaltistukseen. Vauriot eivät ole heti nähtävissä mutta ne saattavat huomattavasti kiihdyttää jo alkaneita kemiallisia ikääntymisvaurioita. Lisäksi tasoskannerissa lasinegatiivi voi joutua myös skannerin kannen puristamaksi jolloin mekaaniset vauriot ovat mahdollisia.

Alkuperäistä negatiivia hellimmin kohteleva digitointitapa on kuvaaminen digikameralla: negatiivi asetetaan valopöydälle tai altapäin (esim.heijastuva valo) valaistun lasilevyn päälle ja kamera kiinnitetään jalustalle suoraan lasinegatiivin yläpuolelle. Käytetään kamerassa mieluiten makro- eli lähikuvausobjektiivia (tai kompaktikamerassa lähikuvausasetusta). Kuvaan rajataan vain negatiivin ala. Valotus ja tarkennus säädetään mieluiten manuaalisesti. Ja kun kuvaamiseen on kerran ryhtynyt, kannattaa tiedosto ottaa kameran parhaalla mahdollisella laadulla (siis pikselimitoiltaan suuri ja värisyvyydeltään laaja tiedosto) ja valita tiedostomuodoksi mieluiten kameran raw –tiedosto (raaka eli prosessoimaton) tai tiff. Tietokoneella kuvankäsittelyohjelmassa kuva on helppo kääntää negatiivista positiiviksi, säätää kuvan jo ehkä haalistuneita sävyjä sekä korjata mahdollisia vaurioita (roskia, halkeamia jne). Tiedosto tulee tallentaa huolellisesti kuten myös se alkuperäinen lasinegatiivikin. Kun kuva on saatu digitaaliseen muotoon, on siitä helppo jatkossa tulostaa/tulostuttaa paperikopioita tai käyttää sitä esim. julkaisuissa. Ja alkuperäinen lasinegatiivi säilyköön edelleen myös tuleville sukupolville!

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia