7.4.2021

Voiko vanhan valokuvan signeerata omalla nimellään?

Voiko vanhan valokuvan signeerata tai merkitä omalla nimellään, kun sen julkaisee somessa, vaikka julkaisija ei ole kuvan ottaja.

Intendentti Anni Wallenius vastaa:

Valokuvien käyttöä säätelee lainsäädäntö tekijän- ja lähioikeuksista. Jos valokuvan katsotaan ylittävän ns. teoskynnyksen, sen käyttö on säädeltyä 70 vuotta tekijän kuolemasta. Jos se on ns. "tavallinen valokuva", käyttö on rajoitettua 50 vuotta kuvan ottohetkestä. Tekijänoikeuteen sisältyy ns. moraalisia oikeuksia, joistä yksi on isyysoikeus. Se tarkoittaa, että teoksen tekijän nimi on aina ilmoitettava hyvän tavan mukaisesti, kun teoksesta valmistetaan kappale tai teos kokonaan tai osittain saatetaan yleisön saataviin. Toisaalta, se, että tekijästä ei ole tietoa, ei tarkoita sitä, että teosta saisi käyttää ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Valokuvan tekijänoikeudesta voi lukea lisää Journalistiliiton ja Finfoton julkaisemasta oppaasta.

Toisen tekemän teoksen esittäminen omanaan on plagioimista ja tekijänoikeusrikkomus. Tekijän- ja lähioikeuksien raukeamisen jälkeenkin on hyvän tavan mukaista ilmoittaa kuvien julkaisemisen yhteydessä tieto tekijästä. Jos tekijä ei ole tiedossa, kannattaa ilmoittaa "kuvaaja tuntematon / ei tiedossa".

Joskus verkossa julkaisemisen yhteydessä kuviin on vesileiman tms. merkinnän kautta merkitty tieto kuvan omistajasta. Tämä on mahdollista, mutta tällaista "omistajaleimaa" käytettäessä on hyvä huolehtia siitä, ettei omistajaa sekoteta kuvan tekijään.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia