7.4.2021

Ovatko nämä kuvat ferrotyyppejä?

Pinnasta kuva

Ovatkohan nämä kuvat ferrotyyppejä vai jotain muuta? Ovat metallilevyjä, takana ei merkintöjä. Pinnassa tuntuu hieman karheutta vaaleammissa kohdissa. Veljmies(?)-patsaan kuva tuntuisi olevan jotain taipuisempaa, muovia? Mistähän tapahtumista kuvat on tai mistä päin otettuja? Aika? Voiko näitä restauroida mitenkään? Pitäisikö näiden päällä olla jonkinlainen erikoislasi, että kuva näkyisi paremmin. Kuva on on huonommin nähtävissä paljain silmin.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kuvissa näkyvä rasteripinta paljastaa, että käsissäsi on esimerkkejä painotekniikan historiasta. Kyseessä ovat kemigrafisessa painotyössä käytetyt kuvalaatat. Laatan avulla kuva on painettu lehteen tai kirjaan. Kuvan lähtökohtana on valokuva, joka kopioitiin painolaatalle syövyttämällä. Muovinen kuva, jonka mainitsit, voisi mahdollisesti olla rasterikalvo, jonka avulla kuvan eri sävyaloja muutettiin helpommin painettaviksi pisteiksi.

Kuvapainolaatoista kerrotaan lisää tässä artikkelissa: https://www.museovirasto.fi/fi/kokoelma-ja-tietopalvelut/kuvakokoelmat/ajankohtaista/kamera-lehden-artikkelit-2016/kuvalaatasta-lehtikuvaksi .

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia