15.4.2021

Millaisia kameroita ammattikuvaajat käyttivät vuosina 1902-06?

Suomen luotsi- ja majakkalaitoksen toimintakertomuksessa vuosilta 1902-1906 on valokuvia mm. luotsi- ja majakkarakennuksista. Nyt kiinnostaa, millaisilla kameroilla tuohon aikaan on kuvia otettu? Oletan kuvaajien olleen enempi tai vähempi ammattilaisia. Kiinnostaa tuo kuvaustekniikka. Oliko silloin jo käytössä rullafilmiä vai kuvattiinko lasilevyille? Käyttivätkö ammattilaiset laatikkokameraa vai millainen kamera oli tuolloin ammattilaisten suosiossa? Pystyykö kuvasta päättelemään, miten ne on aikoinaan kuvattu? Sen tiedän tästä kuvasta, että se on kehitetty negatiivista, koska se on väärin päin. Peilin kautta sen näkee oikein päin. Rakennus on nimittäin edelleen olemassa. Tarvitsen tietoja fiktiivistä historiallista kirjoitusta varten ja mielelläni liittäisin siihen kuvauksen itse kuvaustapahtumasta.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

1900-luvun alussa oli jo valinnan varaa niin kameramallien kuin kuvausmateriaalienkin suhteen. Käytössä oli muovipohjaisia rulla- ja laakafilmejä, jotka olivat käteviä keveytensä vuoksi, mutta moni ammattikuvaaja luotti edelleen lasilevyihin, joiden etuna muoviin verrattuna oli esimerkiksi kupruilemattomuus.

Kameran ja negatiivimateriaalin päättelyssä valokuvavedoksen koko on hyvä lähtökohta, sillä useimmat valokuvat vedostettiin pinnakkaisina suoraan negatiivilta paperille. Vedos on siis todennäköisesti tismalleen samaa kokoa kuin negatiivi. Negatiivin koosta voi puolestaan päätellä kameran koon. Tarkkaa kameramerkkiä ja -mallia sen sijaan tuskin voidaan saada selville valokuvien perusteella. Tyypillisiä negatiivikokoja 1900-luvun alun kameroissa olivat 9x12 ja 13x18 cm. Nämä koot olivat mahdollisia niin rulla- ja laakafilmeissä kuin lasilevyissäkin.

Esimerkkejä aikakauden kameroista löydät verkkosivujemme osiosta "Näppää nyt / 100 vuotta kameroita".
Voit vertailla rullafilmikameroita ja lasinegatiiveille tarkoitettuja levykameroita, joita oli saatavana myös laakafilmille sopivina. Myös yksinkertainen laatikkokamera on mahdollinen.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia