21.4.2021

Mistä valokuvaamosta ja kuinka vanha on kuva Porvoon saaristosta?

Kuvan kääntöpuoli.

Minulla on yli sata vuotta vanha, Porvoon saaristossa otettu kuva, josta haluaisin tietää milloin se on kuvattu. Kuvan takana on logo "AN" , joka todennäköisesti on valokuvausliikkeen logo. Kyselin jo Atelier Nybliniltä, mutta sieltä tuli vastaus, ettei heidän logonsa ole koskaan ollut tuon näköinen. Mistähän liikkeestä voisi olla kyse? Tämä tieto voisi rajoittaa valokuvan iän tiettyyn ajanjaksoon

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kävin läpi museon valokuvaaja- ja kuvaamotietokannasta toimijoita, joiden nimen alkukirjaimet ovat A.N., mutta sitä kautta ei löytynyt ketään, jonka toiminnassa olisi erityinen yhteys Porvooseen.

Tyylikäs AN-logo ei ole minullekaan tuttu, mutta sen jugend-tyyliset kirjaimet viittaavat 1900-luvun alkuvuosiin. Itse valokuvaa ei ollut liitettynä kysymykseesi, mutta siitäkin voi olla hyötyä ajoituksen arvioinnissa. Itse kuva ja sen sisältö, mutta myös vedoksen koko ja muoto, vedostusmenetelmä, paperilaatu ja pohjustusmateriaali sekä nuo kääntöpuolen merkinnät ja mahdolliset logot - kaikista näistä muodostuu kokonaisuus, jonka perusteella voidaan jo päästä melko pitkälle ajoittamisessa.

Logon alapuolella näkyvissä merkinnöissä voisi olla päivämäärä: olen näkevinäni siinä numerot "22.3.13". Jos näen oikein, tämä voisi tarkoittaa, että kuva on joko kuvattu tai vedostettu tuolloin, siis vuoden 1913 maaliskuussa. Ehkä itse näet numerot tarkemmin esimerkiksi suurennuslasilla?

Logon tyylin ja lyijykynämerkintöjen tulkintani perusteella ehdotan siis ajoitukseksi vuotta 1913, mutta kuvan ja kokonaisuuden näkeminen voisi joko muuttaa tai vahvistaa arviota.

Asiasanat: logot, monogrammit

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia