23.4.2021

Kuka oli Koli-maisemakorttien valokuvaaja J.V. Mattila?

Valokuvaajan nimi on painettu kortteihin vasta 1930-luvulta alkaen.

Vanhoja Suomen Matkailijayhdistyksen julkaisemia Koli-aiheisia postikortteja tutkiessa tulee usein vastaan valokuvaaja J.V.Mattila. Kuvat ovat peräisin ainakin 1920-luvulta, mutta postikorteista on otettu uusintapainoksia jopa kymmenien vuosien ajan. Onko kyseessä J.W.Mattila eli Johan Wilhelm (Ville) Mattila? Matrikkelitiedoissa ei mainita mainittua J.V.-nimimuotoa eikä muita kuvauskohteita kuin Suursaari.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kyllä kyseessä on sama tekijä, valokuvaaja ja kuvataiteilija Ville Mattila, joka on tosiaan käyttänyt hieman vaihtelevia nimimuotoja. Museon kokoelmissa on J. V. Mattilan Suomen matkailijayhdistykselle kuvaamana tuo kortin Koli-maisema lähes samasta kohdasta kuvattuna.

Kuka kuvasi? -palvelustamme oli näköjään vahingossa jäänyt pois juuri tuo J.V -muoto. Päivitin sen nyt tietokantaamme, ja Kuka kuvasi -palveluun päivitys saadaan myös piakkoin. Kuvauskohteet-kenttäkin kaipaa tosiaan täydennystä, mutta jos luet tiedot myös kohdista Työskentelyolosuhteet ja Valokuvaustoiminnan lisätiedot, niistä Mattilan kuvaustoiminta hahmottuu jo laajemmin. Suursaari oli Mattilan kotipaikka, mutta kuvausmatkat suuntautuivat laajalti muualle Karjalaan sekä Itä- ja Pohjois-Suomeen. Kiitos huomioistasi!

Finna-portaalissa (finna.fi) on nähtävänä muutamia Mattilan piirroksia ja valokuvia Museoviraston kokoelmissa. Osa kuvista on merkitty nimellä J.V. Mattila, osa taas J.W. Mattila.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia