7.9.2021

Mihin kokoelmiin voisin tarjota vanhoja valokuvia?

Daguerreotyyppi 1800-luvun lopulta. Suomen valokuvataiteen museo.

Äidilläni on edesmenneen miehensä suvun valokuvia tallessa, ihmisten nimiä on paljon tiedossa. Mukana on myös daguerrotyyppi. Olen kuullut että näitä kootaan johonkin yhteiseen kokoelmaan. Mihin voisimme tarjota kuvia?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Upeaa, että vanhat kuvat ja niiden tiedot ovat säilyneet!

Kaikki museot ottavat kokoelmiinsa mielellään valokuvia, jotka liittyvät kyseisen museon tallennusvastuuaiheisiin. Valokuvataiteen museossa kohteenamme ovat kaikenlaiset valokuvat ja valokuvauksen sekä valokuvien käytön ilmiöt. Koska valokuvat kuuluvat muidenkin museoiden kokoelmiin, teemme valtakunnallista yhteistyötä museoiden kesken ja neuvottelemme, mikä olisi kulloinkin tietyille kuville paras paikka. Jos esimerkiksi suvun kuvat liittyvät tiettyyn paikkakuntaan tai seutuun, ne voisivat sopia kyseisen alueen maakuntamuseoon tai kaupunginmuseoon.

Jos haluat kertoa meille tarkemmin kuvista, niin voimme auttaa parhaan lahjoituspaikan harkinnassa. Olemme myös listanneet verkkosivullemme vinkkejä ja kysymyksiä, joista on apua, kun pohdit lahjoitusta: "Haluatko lahjoittaa aineistoa Valokuvataiteen museolle?"

Daguerreotyypit ovat valokuvista vanhimpia, ja niitä tutkitaan Suomen valokuvataiteen museossa. Ottaisimme siis todella mielellämme daguerreotyypin kokoelmiimme. Olemme mukana myös kansainvälisessä tutkimushankkeessa, jossa tietoja säilyneistä daguerreotyypeistä on koottu Daguerreobase-tietokantaan, jossa voi selailla kuvia ja lukea lisää daguerreotypiamenetelmästä. Museon verkkosivulla on tarjolla tietoa aiheesta suomeksi.  

Valokuvataiteen museon Flickr-kansiossa on nähtävänä muutama daguerreotyyppi kokoelmistamme.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia