17.9.2021

Missä on pieni kirja Ester-nimisestä valokuvaajasta?

Työskentelin valokuvaamossa 90-00-luvun vaihteessa. Siellä oli hyllyssä pieni kirjanen suomalaisesta naisvalokuvaajasta, jonka ottamat muotokuvat jäivät mieleeni ikuisesti. Valitettavasti koko hänen nimensä ei jäänyt mieleeni, ainoastaan etunimi Ester. Opiskelin tuohon aikaan valokuvaamista ja nyt olen aloittanut valokuvausopinnot uudelleen. Mielessäni kummittelee edelleen tämä naiskuvaaja ja hänen lumoavat kuvansa, ne olivat mustavalkoisia (hän kuvasi ehkä 20-30- luvuilla? Villi arvaus), kuvissa korostuivat kuvattavan silmät, kuvat olivat suurimmaksi osaksi, elleivät ainoastaan, lähikuvia kasvoista. Tätä pikku kirjasta kyseisestä kuvaajasta olen haikaillut useaan otteeseen, mutta se on kadonnut tuolloisen työpaikkani vaihdettua omistajaa useaan otteeseen. Osaatteko auttaa minua tässä, tiedättekö kuka kuvaaja on kyseessä ja mistä hänen työstään löytyisi tietoa?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Onpa mielenkiintoista! Kuvauksesi valokuvaajan tuotannosta toi heti mieleen Ester Harkion, jonka muotokuvissa tosiaankin usein silmien alue korostui, kun terävyysalue oli niin kapea, että osa kasvoista jäi sumeaksi. Samaa tyyliä suosivat tuohon aikaan monet muutkin muotokuvaajat; heitä innoitti vuosisadan alun piktorialistinen valokuvataide, joka tavallaan kapinoi terävyyden ihannetta vastaan.

Valokuvataiteen museossa ylpeilemme kirjastollamme, jolla on tietääksemme suomalaisen valokuvakirjallisuuden osalta maailman kattavin kokoelma. Sieltä en kuitenkaan löytänyt kirjaa Ester Harkiosta enkä totta puhuen muistakaan Ester-nimisistä valokuvaajista.

Ylipäätään monesta 1900-luvun alun naispuolisesta valokuvaajasta Suomessa ei ole vielä kirjoitettu kirjoja, joten teos olisi sikälikin poikkeksellinen ja kiinnostava. Helsingin kuvaaja Signe Brander on yksi harvoista nykyisin tunnetuista ja tutkituista varhaisista valokuvaajanaisista. Lisäksi esimerkiksi tutkija Mervi Autti on kirjoittanut Rovaniemellä valokuvaajina toimineista Auttin neideistä.

Pidän asian mielessä ja mietin, mistä kirjaa voisi vielä etsiä. Jos löydät sen ennen meitä, olisi todella mukava kuulla millaisesta kirjasta oli kyse!

Toivottavasti arvoitus vielä ratkeaa!

Valokuvaamo Harkio, Hämeenlinna, muotokuva, 1930-luku. Suomen valokuvataiteen museo.

Asiasanat: kirjallisuus, naiset

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia