29.9.2021

Kuka oli tämän kuvan valokuvaaja?

Isoisäni äidistä kahden lapsensa kanssa on otettu kuva joskus vuoden 1900 vaiheilla. Kuvaajaksi on merkitty ”Lehrbach, Photographer”. Kuvatut henkilöt asuivat Hailuodossa, ja vanhin heistä eli äiti kuoli vuonna 1902. Kuvassa oleva poika puolestaan syntyi vuonna 1894 ja on tässä ehkä noin viisivuotias. Ajoitus olisi sen perusteella aika tarkka. Onko tästä Lehrbachista mitään tietoja? Titteli (photographer) on englanninkielinen. Oliko hän mahdollisesti kiertävä valokuvaaja.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Valokuvaamon nimi on visiittikorttipohjukkeen reunassa kulunut, jolloin se tosiaan näyttää melkein Lehrbachilta. Nimi on kuitenkin Lehrbäck. Andreas Lehrbäckin valokuvaamo sijaitsi Viipurissa Kolikkoinmäenkadulla tiettävästi Lehrbäckin kuolemaan asti, noin vuodesta 1895 vuoteen 1908. Meillä on kuvaamosta hyvin minimaaliset tiedot enkä tiedä, olisiko Lehrbäck mahdollisesti tehnyt esimerkiksi kesäisin töitä kiertävänä valokuvaajana muualla Suomessa. Olisivatko sukulaisesi kenties tehneet matkan Viipuriin?

Englanninkielinen sana "photographer" kortin reunassa on tosiaan harvinainen. Ehkäpä se kuvasti pyrkimystä tavoittaa kansainvälistä asiakaskuntaa, vaikka kieltämättä Viipurissa ruotsi, suomi, saksa ja venäjä olisivat varmaankin olleet luontevampia kielivalintoja.

Lehrbäckin sukujuurista meillä ei ole tietoa. Samoihin aikoihin Suomessa eli muitakin, joilla oli sama sukunimi, esimerkiksi oululainen taidemaalari Sigrid Lehrbäck (1876-1923), mutta meillä ei ole tietoa hänen ja valokuvaaja-Lehrbäckin sukulaisuussuhteista.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia