22.12.2021

Mitä tästä kuvasta voi saada selville?

Kuvan takana on teksti: Kuvasuurentamo OY ATLAS AB Förstoringsatelier Helsinki Unionink. 24.

Löysin kuvan, jossa ei lue mitään. Kuvan myyjäkään ei tiennyt sen alkuperästä. Ketkä ovat kuvan henkilöt ja milloin kyseinen kuvaamo tai suurennusliike on ollut toiminnassa?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Museolta kysytään usein tuntemattomien henkilöiden tunnistamisesta valokuvassa. Jos kuvan mukana ei ole tietoja, se on jokseenkin mahdotonta. Voit lukea lisää tunnistamisen haasteista ja mahdollisuuksista tekemällä Kysy museolta -sivullamme hakukenttään hakuja esimerkiksi sanalla "henkilöntunnistus".

Tällaiset pienemmistä kuvista reprokuvaamalla tehdyt suurennokset kertovat yleensä historiastaan vielä vähemmän kuin alkuperäiset kuvat, koska niissä ei ole alkuperäisen kuvaaajan tai kuvaamon nimeä vaan sen yrityksen nimi, jossa suurennos on tehty. Kuvasuurentamo Atlas toimi Unioninkatu 24:ssä jo ainakin vuonna 1937, mutta suurennoksesi takana olevassa muodossa se ilmoitti nimensä 1940-luvun lopulla ja 1950-luvun alussa. Atlaksesta löydät lisää tietoa Kysy museolta -palvelustamme hakusanalla Atlas.

Väritetyt valokuvasuurennokset olivat suosittuja erityisesti 1930 - 1960-luvuilla. Joskus pariskunnan kuva on tehty yhdistämällä henkilöt kahdesta eri valokuvasta reprokuvauksen keinoin. Suurennoksia välittivät matkustavat asiamiehet, joista kerrotaan aikaisemmissa Kysy museolta -vastauksissamme (Ks. esim. "Keitä olivat valokuva-asiamiehet?" tai "Kuka vei ukkini valokuvan?"). Asiamiesten välityksellä tilaukset onnistuivat melkein kaikkialta Suomesta, joten asiakkaiden ei tarvinnut käydä Helsingissä käyttääkseen helsinkiläisen suurennosliikkeen palveluja.  

Kehystetty suurennos on siis teetetty 1940-50-lukujen vaihteessa. Jos Atlaksen arkisto olisi säilynyt, sieltä olisi voinut etsiä tämän kuvan repronegatiiveja ja mahdollisesti niiden mukana säilytettyjä tietoja kuvan tilaajasta. Atlaksen arkisto on kuitenkin valitettavasti tuhoutunut yrityksen lopetettua toimintansa, joten sitä kauta tietojen jäljille ei voi päästä. Niinpä kuvan henkilöt voivat olla mistä tahansa päin Suomea. Heidän vaatteidensa ja hiustensa perusteella sijoittaisin alkuperäiskuvat 1930- tai 1940-luvulle. 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia