25.4.2022

Voiko lasiin liimattu värikuva vuodelta 1914 olla värivalokuva?

Jyväskylä, Naisseminaari 1914

Kuperalle lasille suoraan kiinnitetty värillinen valokuva vuodelta 1914. Voiko olla värivalokuva vai onko kyseessä erikseen väritetty kuva, joka on liimattu lasiin? Kuva helmiäismäisesti loistelee. Taustatekstissä pvm II.XII.-14. Isotäti opiskeli tuolloin Jyväskylän naisseminaarissa. 

Amanuenssi Leena Sipponen vastaa:

Kiitos kysymyksestäsi. Digikuvan perusteella on vaikea sanoa kuvan materiaalisuudesta paljonkaan, mutta yritetään.

Lasille liimatut kuvat ovat olleet melko tyypillisiä muistoesineitä vielä 1900-luvun puolivälissäkin. Tämä kuva Jyväskylän naisseminaarista näyttää minun silmiini väritetyltä valokuvapostikortilta, jollaisia Jyväskylääkin pienemmillä paikkakunnilla oli saatavana kirjakaupoista jo 1900-luvun alussa. Postikorttien valmistajilla oli palkkalistoillaan käsin värittäjiä, mutta myös painotekniikka salli jo 1890-luvun lopulta alkaen monivärikuvien valmistamisen. Vuosisadan vaihteessa otettiin käyttöön uusi painotekniikka, valopainos, joka oli vallitsevana maisemakorttien valmistuksessa ensimmäiseen maailmansotaan asti. Valopainos mahdollisti terävien kuvien painamisen valokuvien negatiiveista, ja samaa tekniikkaa käyttäen voitiin valmistaa värikuvia.

Saatan olla väärässäkin, ja lasiin on mahdollisesti liimattu väritetty valokuva. Värivalokuva se ei vielä vuonna 1914 voi olla, koska tuolloin ainut värivalokuvaustekniikka oli autochrome-tekniikka. Kyseiset valmistettiin lasilevyille ja niitä katseltiin väridiojen tapaan katselulaitteilla.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia