2.5.2022

Kumpi valmistettiin samasta kuvasta ensin, ferrotyyppi vai paperikuva?

Minulla on kaksi visiittikorttia joissa on sama aihe. Toinen on ferrotyyppikuva ja toinen paperivalokuva. Kumpi on valmistettu ensin ja mitkä ovat olleet menetelmät?

Amanuenssi Leena Sipponen vastaa:

Kiitos kysymyksestäsi. Ferrotyyppi on noista kuvista valmistettu ensin, koska se valmistuu kuvanottohetkellä. 

Ferrotyypin pohjamateriaalina on ohut metallilevy, joka sivellään mustalla tai punaruskealla lakalla. Herkistetty metallilevy valotetaan kamerassa - tämä on siis kuvanottohetki - ja sen jälkeen nopeasti kehitetään, huuhdellaan ja kuivataan. Kuva näkyy tummaa taustaansa vasten positiivisena, mutta on itse asiassa negatiivi. Siitä ei kuitenkaan voi tehdä vedoksia, joten jokainen ferrotyyppi on uniikki. Ne alkoivat yleistyä 1850-luvun lopulla, ja etenkin markkinoilla kävijät ikuistivat itsensä noihin aikansa pikavalokuviin.

Paperikuva on tehty ottamalla ferrotyypistä jäljennöskuva. Tästä negatiivista on vedostettu kuva, joka on liimattu visiittikortin pohjakartongille. Negatiivia on voitu käsitellä, tai vedostusvaiheessa kuvaa on voitu vaalentaa. Visiittikortti on valmistettu ruotsalaisessa valokuvaamossa, ja silläkin on ikää varmasti reilusti yli sata vuotta. Menetelmä on todennäköisesti hopeagelatiinivedos, mutta kuvaa näkemättä tätä ei pysty varmaksi sanomaan.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia