18.5.2022

Mitä visiiri valokuvauksen maailmassa tarkoittaa / on tarkoittanut?

Tervehdys! Arja Pikkupeuran suomennoksessa Ljudmila Ulitskajan kertomuskokoelmasta Sielun ruumis on kertomus nimeltä Mies vuoristomaisemassa. Siinä päähenkilö, pieni poika Tolik löytää valokuvaajan jäämistöstä kummallisen kapineen. Myöhemmin, kun hän itse elää valokuvaajien maailmassa, hänelle selviää, että esineen nimi on visiiri. Mitä visiiri valokuvauksen maailmassa tarkoittaa / on tarkoittanut? Googlen lähteet vaikenevat. Google tuntee sen vain arvonimenä ja laivan keulan osana sekä kasvosuojana. Ulitskajan kirjan sivulla 92 kerrotaan tuosta kummallisesta kapineesta: "... rimanpätkä, jonka toisella puolella oli kehys ja toisella puolella pieni pyöreä ikkuna, josta saattoi tirkistää sisään. Hän kurkisti siihen varovasti ja näki ikkunansa puitteet, jotka olivat jo pitkään kehystäneet hänen havaintojaan elämästä, mutta nyt ikkunakehys näkyi toisen kehyksen sisällä. Esineen nimi oli visiiri..." Alkuun lukiessani epäilin, että kyseessä on käännösvirhe. Lukupiirini viidestä eläkeläisnaisihmisestä kukaan ei päässyt esineestä kärryille. Joku mainitsi hajamielisesti , että kai jonkinlainen linssi... Asia kiinnostaa minua, koska olen kirjoittamassa juttua tästä Ulitskajan kertomuksesta, ja minusta kertomuksen pojan ilo "tirkistimen " löytämisestä on verrattavissa iloon, kun ensi kertaa tajuaa, että asioita voi tutkia eri viitekehyksissä ja että tutkimustulos näyttää viitekehyksestä riippuen erilaiselta. En mielelläni nimittäisi jutussani visiiriksi pojan "kapinetta", jos se ei valokuvauksen maailmassa olekaan ( tai joskus 1950- 60 luvulla ollut) visiiri... Jos pojan ilo syntyikin pienentävän linssin ja kehyksen (?) löytymisestä?

Amanuenssi Max Fritze vastaa:

Hei,

onpa hämmentävä kuvaus. Visiireistä en ole kuullut puhuttavan valokuvauksen yhteydessä. Tuntuu, että alkuperäinen teksti on kuvailussaan epätarkka tai sitten jotain on täytynyt kadota käännöksessä. Tuosta on kuitenkin pääteltävissä, että kirjailija tarkoittaa kehysetsintä. Kehysetsin on vanhanmallinen etsin, joka koostuu kurkistusaukosta ja kehyksestä. Asettamalla kehysetsimen esimerkiksi kameran salamajalkaan, voi saada ennakkokäsityksen kuvan rajauksesta.

Olen liittänyt oheen muutaman kuvan. Voit löytää lisää kuvia kehysetsimistä kirjoittamalla Googlen kuvahakuun "frame finder" tai "sports finder", sieltä löytyykin niitä lähempänä "rimanpätkää" olevia malleja. 

Newton-malliset etsimet olivat yhdistelmä kehysetsintä ja optista etsintä.
 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia