10.11.2022

Keitä valokuvaajia tässä kuvassa valokuvauskurssilaisista on?

Minun vuonna 2019 edesmenneellä äidilläni (Kyllikki Jylhä) oli valokuvaamo Haapavedellä 5/60 luvulla Haapavedellä. Ja vielä 70-luvulla hänellä oli jonkin aikaa kotivalokuvaamo Lieksassa. Hän kertoi minulle usein, että hän on ollut opissa Suomelalla Oulussa. Tuo yksi kuva on "luokkakuva" noilta äidin koulutuksen ajoilta. Koska teidän museon tiedoista löytyy tunnettu oululainen valokuvaaja Fabian Suomela ((11. maaliskuuta 1876 – 6. toukokuuta 1948), niin minua kiinnostaisi kenellä mahdollisesti Fabian Suomelan jälkeläisellä on ollut Oulussa valokuvaajien koulutuspaikka? Sitten kiinnostaisi, että tunnistatteko ketään tuossa kuvassa olevista ihmisistä? Minun äitini on tuossa lattialla olevista naisista tuo vaaleapuseroinen. Tuon vasemman puoleisen lampun vieressä seisova, ilmeisesti piippu kädessä oleva mies, on sen näköinen, että minulla on mielikuva, että olisin nähnyt hänet jossakin vanhoja suomalaisia elokuvia koskevan dokumentin yhteydessä? Voi olla kyllä väärä mielikuva.

Intendentti Anni Wallenius vastaa:

Valokuvaajatietokantamme mukaan äitinne oli Fabian Suomelan kuvaamossa vuosina 1940-1947 ensin oppilaana, sittemmin vastuullaan "kaikki kuvaamon työt". Fabian Suomelan poika Esko Suomela työskenteli myös valokuvajana, mutta Helsingissä - hän ei siis jatkanut isänsä liiketoimintaa Oulussa. Valokuvaajien koulutus tapahtui pitkään pääasiassa työssä kokeneemmilta oppien ja itsenäisempiin tehtäviin ja lopulta itsenäiseksi yrittäjäksi edeten, eli Kyllikki Jylhän tie valokuvaajaksi oli tyypillinen. Tietojemme mukaan hän liittyi Suomen Valokuvaajain Liiton jäseneksi vuonna 1958. Liitto järjesti jäsenilleen erilaisista aiheista lyhyitä täydennyskoulutuksenomaisia kursseja, ja luulen, että valokuvaajien ryhmäkuva on tällaisesta tilaisuudesta. Joku ryhmästä lienee vieraileva kurssinpitäjä, muut kurssilaisia.

En valitettavasti tunnista kuvan valokuvaajia - ehkä joku Kysy museolta -palvelun käyttäjä tunnistaa, kun julkaisemme kuvan täällä!

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia