24.5.2012

Onko keinoa selvittää, keitä esiintyy Olga Oksasen ottamissa kuvissa?

Minulla on kuvia, jotka on kuvannut Olga Oksanen Jyväskylästä. Kuvien henkilöitä ei ole tunnistettu. Onko mitään keinoa saada selville kuvien henkilöitä? Onko valokuvaajilla jonkinlaisia luetteloita kuvaamistaan henkilöistä? Kuvat on otettu noin vuosina 1910-1930.

Tutkija Maria Virtanen vastaa:

Ammattikuvaajilla ja kuvaamoilla on ollut erilaisia tilaajarekistereitä ja -kortistoja, mutta valitettavan usein ne eivät ole säilyneet. Näin on asianlaita tietääksemme myös Olga Oksasen (1865-1932) kohdalla. Varmistin asiaa olemalla yhteydessä Keski-Suomen museon kuva-arkistoon Oksasen koti- ja toimintapaikkakunnalla Jyväskylässä, mutta sielläkään ei ollut tiedetty, että Oksasen asiakasrekisteri olisi säilynyt. Myöskään Oksasen negatiiviarkisto ei ole säilynyt ainakaan kokonaisuudessaan, vaan julkisiin kuvakokoelmiin (esim. Keski-Suomen museon kuva-arkisto, Museoviraston historian kuva-arkisto, Suomen valokuvataiteen museo) on päätynyt lähinnä Oksasen henkilö- ja maisemakuvien vedoksia osana muita kokoelmia.

Näin ollen omistamiesi kuvien henkilöiden tunnistamiseksi pitää miettiä muita keinoja kuin kuvaajan asiakasrekisteri. Ehkä tiedossasi on tai voisit löytää sellaisia vanhemman polven henkilöitä, joilla olisi muistitietoa kuvissa esiintyvistä ihmisistä. Heitä voisi pyytää tunnistamaan kuvia.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia