20.12.2022

Kuka on vastuussa kuvatoimistolta ostetun, ihmisiä esittävän kuvan julkaisemisesta?

Hei! Teen sopimuskuvaajana valokuvia myyntiin eräälle kansainväliselle kuvatoimistolle. Olen tietoinen "tavallisen" kuvan ja teoskuvien suoja-aikojen eroista. Näkisin, että kaikki omat kuvani ovat niitä tavallisia ja lisäksi otettu ennen vuotta 1960.  Olen paljon lukenut näistä vanhojen kuvien tekijänoikeuksista mutta minusta aihe on vaikeaselkoinen, enkä ole saanut varmuutta siihen miten se toimii kun kyse on kaupallisista tarkoituksista. Käsittääkseni siinä olisi syytä olla varovainen, kun kyseessä on tunnistettavia henkilöitä joilta ei ole saatu lupaa julkaisuun, yleensä siksi että kohde on jo kuollut. Kyseisessä toimistossa on todella paljon vanhoja kuvia myynnissä joissa näkyy selvästi henkilöiden kasvot tai sitten niitä on jollain lailla peitetty, osittain tai kokonaan. En ole huomannut että näissä kuvissa koskaan olisi mainittu ns. "mallivapautta" eli lupalappua joita normaalisti on kaikissa tänä päivänä otetuissa henkilökuvissa. Lähetän liitteenä kolme kollaasia joissa esimerkkikuvia.  Vanhoja henkilökuvia olen uskaltanut käyttää tuolla lähinnä siksi, että muutkin niin tekevät. En tiedä onko se hyvä peruste, mutta ajattelen että asiaan olisi puututtu laajemmin jos näistä yleisesti olisi koitunut kuvaajille ongelmia. Mutta eettisesti ajatellen toki on mahdotonta sanoa mihin kuva voi lopulta päätyä, sen tietää vasta siinä vaiheessa kun se on mennyt kaupaksi.  Onko itse kuvatoimistolla mitään vastuuta jos jokin riitatilanne syntyisi? Entä minkälaisia mahdolliset seuraamukset ongelmatilanteissa minulle voisivat olla? Lätkäistäänkö kuvaajalle oikeudessa tuhansien eurojen korvausvaatimukset henkisestä kärsimyksestä jonkun omaisen toimesta vai voiko asian sopiminen riittää? Eli kuva poistetaan myynnistä, tai sitten jos se on jo mennyt kaupaksi, maksaisin hänelle kuvasta saadun rahan. Tuskin osaatte sitä tekään varmaksi sanoa mutta jos jotain osviittaa saisin, ettei tarvitsisi yöuniaan menettää. Toimistosta en ole halukas kysymään, kun ei ole niin hyvä kielipää ja lisäksi ulkomailla voi olla erilaiset käytännöt muutenkin. Välillä asia vaivaa vaikka tosiaan kaikki muutkin tuota näyttävät tekevän (ja myös muissakin toimistoissa). Kiitos jo etukäteen vastauksesta!

Amanuenssi Leena Sipponen vastaa:

Kysymykseesi ei tosiaan ole ihan yksiselitteistä vastausta, mutta koetan antaa jotain osviittaa. 

Vuonna 2018 voimaan tulleessa tietosuojalaissa henkilötiedoksi määritellään mikä tahansa tieto, josta henkilö voidaan tunnistaa, myös valokuva. Elossa oleviin henkilöihin lakia voidaan soveltaa, kuolleita laki ei suojaa. Nyrkkisääntö on myös, että kaupallisiin tarkoituksiin julkaistavan kuvan henkilöiltä lupa kuvan käyttöön on kysyttävä. Ajat ja lait ovat muuttuneet, eikä vielä jokunen vuosikymmen sitten lupalappuja tunnettu, saati ollut henkilösuojaan liittyviä lakeja ja asetuksia.

Riittävän vanhojen henkilökuvien käyttö on turvallista, esimerkiksi 1930-luvun kuvissa näkyvät aikuiset eivät hyvin suurelta osin ole enää keskuudessamme. Toki niidenkin osalta on hyvä pohtia kuvankäytön eettisyyttä, vaikka laki ei vastaan tulisikaan. Omaiset eivät ymmärtääkseni kuitenkaan oikeusjuttuja voi nostaa, vaan kanteen on oltava asianosaisen nostama yksilökanne.

On mahdollista, että kuvatoimistolta ostettu henkilökuva päätyy tarkoitukseen, josta kuvasta itsensä tunnistanut henkilö loukkaantuu. Kuvatoimistothan jakavat kuviaan tietyillä käyttöehdoilla, mutta suurin vastuu kuvan julkaisemisesta on kuitenkin "loppukäyttäjällä" eli taholla, joka kuvan toimistosta ostaa ja julkaisee sen esim. osana lehden kuvitusta tai mainostarkoituksessa. Ensisijainen sovitteluosapuoli loukkaantuneen henkilön kanssa olisi siis kuvan julkaissut taho, mutta ihan yksiselitteisesti vastuu ei välttämättä ole tällä taholla, etenkin kun rahaa on liikkunut jo valokuvaajan myydessä kuvansa kuvatoimistolle, ja kuvatoimiston myydessä kuva loppukäyttäjälle. Lakikiemuroista on tosiaan haastavaa ottaa selvää, mutta todennäköisesti tällaisessa tapauksessa selvittäisiin ilman oikeudenkäyntiä. Suurimmalle osalle ihmisistä luultavasti riittäisi asiallinen ja myötätuntoinen keskustelu, pahoittelu ja kuvan veto pois kuvatoimistosta, sekä mahdollisesti pieni rahallinen korvaus. Tähän keskusteluun voisivat toki ottaa osaa kaikki kuvan julkisuuteen vaikuttaneet osapuolet, myös valokuvaaja.

Voisikohan tietosuojavaltuutettu auttaa kysymyksessäsi? https://tietosuoja.fi/puhelinneuvonta

Tervetulleita ovat myös kommentit asiaa paremmin tuntevilta kollegoilta!

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia