28.12.2022

Osaisitteko sanoa mitään kuvan perusteella?

Valokuva metallilevyllä

Kyseessä on ilmeisesti ns. ferrotyyppivalokuva, koska se on metallilevyllä. Luultavasti lyhyempi miehistä on isoisäni isä, mahdollisesti 1890-luvulla. Hän syntyi Orimattilassa 1870, opiskeli nahkuriksi Haminassa ja toimi nahkurina pääosin Lahdessa. Osaisitteko sanoa mitään kuvan perusteella (ajoitus, kuvauspaikka...)?

Amanuenssi Max Fritze vastaa:

Kuvatyyppejä on aina vaikeaa tunnistaa ruudulta, mutta kyllä kuvasi kovasti ferrotyypiltä vaikuttaa. Ferrotyyppejä tehtiin varsin pitkällä aikavälillä, Suomessa menetelmää on käytetty luultavasti noin 1850-luvulta ainakin 1920-luvulle asti. Mainitsemasi ajoitus 1890-luvulle on täysin mahdollinen esimerkiksi miesten pukeutumisen perusteella, mutta tarkimman ajoituksen saat varmaankin kuvalle isoisäsi isän synnyinvuoden kautta.

Kuvauspaikan tunnistaminen on äärimmäisen vaikeaa. Kuvan on ottanut kiertävä valokuvaaja tai ns. torikuvaaja. Yksinkertainen taustakangas on näissä kuvissa usein toistuva elementti ja kuvauspaikan tunnistaminen vaatisi todellista onnenkantamoista vertailussa toisiin, paikannettuihin kiertävien kuvaajien ottamiin kuviin.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia