23.1.2023

Miltä vuodelta tämä kuva voisi olla?

Miltä vuodelta tämä kuva voisi olla? Valokuvaamon leima on painettu stanssilla kuvan reunaan. Leima on erillainen, kuin muissa tämän kuvaamon näkemissäni kuvissa. Onko Oy Tampereen Uusi Valokuvaus Atelierin arkistoa olemassa?

Amanuenssi Max Fritze vastaa:

Kiitos kysymyksestä! Se johdattikin minut selventämään kuvaamokantamme tietoja liittyen Tampereen uuteen valokuvaus atelieriin. Valokuvaaja Gustin Lojander perusti vuonna 1892 nimeään kantaneen valokuvaamon Tampereelle osoitteeseen Hallituskatu 22 (kulmassa sijainneen talon osoite ilmoitetiiin joskus Itäinen Esplanadinkatu tai Puistotie 33). Vuonna 1894 Tampereen sanomalehdissä kerrottiin, että Lojander avaa uuden haaraliikkeen Tampereelle. Liike sai nähtävästi nimekseen Tampereen Uusi valokuvaus atelieri ja varhaisin löytämäni osoite oli jo vuonna 1898 sinun kuvassasi mainittu Hämeentie 11. Tampereen uusi valokuvaus atelieri toimi Hämeentiellä 1910-luvun loppupuolelle asti. Sen jälkeen se on siirtynyt osoitteeseen Hallituskatu 22, missä Lojanderin mukaan nimetty kuvaamo (välissä nimetty myös Atelier Commerceksi vuonna 1901) lopetti vuonna 1914.

Finnasta löytyy runsaasti kuvia 1920-luvulta, joissa kuvaamon logo näyttää samalta puolikaareksi sommiteltuine teksteineen kuin sinun kuvassasi, mutta osoite on myöhäisempi Hallituskatu 22. Selkeästi varhaisemmissa kuvissa oli käytössä koristeellisempi logo. Uskoisin siis, että kuvasi on otettu 1910-luvulla, luultavasti sen alkupuolella.  

En ole tietoinen siitä, että kuvaamon arkisto olisi säilynyt kokonaisuudessaan, mutta pitkään toimineena ja suosittuna kuvaamona sen kuvia on runsaasti eri museoiden kokoelmissa.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia