Kysy melkein mitä vaan valokuvasta – kuvan kanssa tai ilman! Mikäli kysymyksesi koskee valokuvassa esiintyvän rakennuksen, univormun tai vastaavan yksityiskohdan tunnistamista, osaavat kyseisten toimialueiden museot auttaa paremmin. Emme osaa tunnistaa kuvissa esiintyviä yksityishenkilöitä. Museot eivät myöskään anna hinta-arvioita.
Vastaus kysymykseesi saattaa löytyä jo kysy museolta -palvelusta, katso siis mitä on kysytty aikaisemmin. Suomen valokuvataiteen museon henkilökunta vastaa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen noin viikon sisällä. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Kysy museolta -palvelu on kesätauolla 23.6.–13.8.2023. Tauon aikana palveluun jätettyihin kysymyksiin vastataan elokuussa tauon päätyttyä.
Lisää tietoa palvelusta.Onko kukaan kuvannut 1800-luvun Lapissa märkälevytekniikalla?
Olen yrittänyt jäljittää vanhimpia Lapissa otettuja maisemavalokuvia. Vanhimmat, joihin olen toistaiseksi törmännyt ovat Karl Granitin ottamia kuivalevykuvia Suomen polaariretkikunnan tutkimusmatkalta Sodankylään vuodelta 1882. Nämä kuvat ovat on otettu kuivalevytekniikalla. Mahtaakohan kukaan kantanut matkapimiöä ja kuvannut märkälevymaisemakuvia Lapista aikanaan?
Amanuenssi Leena Sipponen vastaa:
Suomalaisista kuvaajista Karl Granit on tietojemme mukaan ensimmäinen Lapissa kuvannut henkilö.
Norjalainen Jens Andreas Friis (1821-1896) on valokuvannut Lapissa jo 1867. Friis osallistui laajaan tutkimusretkeen Lappiin aina Kuolan niemimaata myöten ja kuvasi retken aikana myös Suomen Lapissa. Kuvia on tallennettu Museoviraston kansatieteen kuva-arkiston kokoelmiin.
Friisistä on kirjoitettu ainakin seuraavissa julkaisuissa:
Bonge, Susanne: Eldre norske fotografer. Bergen 1980, s. 130-131.
Hirn, Sven: Ateljeesta luontoon - valokuvaus ja valokuvaajat Suomessa 1871-1900. Lahti 1977, s. 42, 47, 112.
Lisäksi Finnasta löytyy paljon osumia kirjoihin, joita Jens Friis on tehnyt tai joissa hänestä on mainintoja.
Toinen norjalainen Lapissa kuvannut on Sophus Tromholt (1851-1896), mutta hän on liikuskellut siellä juuri märkä- ja kuivalevykausien rajamailla 1880-luvun alussa. Tromholt osallistui 1882-1884 Sodankylässä ja Inarin Kultalassa pidettyyn kansainväliseen luonnontieteelliseen tutkimusretkikuntaan. Matkoillaan hän otti muun muassa runsaasti kuvia Kautokeinosta. Tromholt kiersi dokumenttikuvaajana myös Norjassa, Ruotsissa ja Islannissa 1882-1884. Hänen kuviaan on tallennettu Bergenin yliopiston kokoelmiin, ja tietoa hänestäkin löytyy jo edellä mainituista Bongen ja Hirnin kirjoista. Myös Finnasta tulee hänen nimellään jonkin verran osumia.
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Mikä lienee tämän kuvasuurennoksen ajoitus?
Uusimmat kysymykset
Miten on toteutettu 1920-luvun kuva, jossa on sama henkilö eri kuvakulmista?
Miten kuvankäsittelyyn tarkoitettua väripistoolia on käytetty?
Minkälaista tietoa löytyy 1930-1950 toimineista ”katuvalokuvaajista"?
Otatteko vastaan kuolinpesän jääneitä negatiiveja ja/tai valokuvia?
Milloin tämä valokuvaamo on toiminut?