Kysy melkein mitä vaan valokuvasta – kuvan kanssa tai ilman! Mikäli kysymyksesi koskee valokuvassa esiintyvän rakennuksen, univormun tai vastaavan yksityiskohdan tunnistamista, osaavat kyseisten toimialueiden museot auttaa paremmin. Emme osaa tunnistaa kuvissa esiintyviä yksityishenkilöitä. Museot eivät myöskään anna hinta-arvioita.
Vastaus kysymykseesi saattaa löytyä jo kysy museolta -palvelusta, katso siis mitä on kysytty aikaisemmin. Suomen valokuvataiteen museon henkilökunta vastaa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen noin viikon sisällä. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla. Kysy museolta -palvelu on kesätauolla 23.6.–13.8.2023. Tauon aikana palveluun jätettyihin kysymyksiin vastataan elokuussa tauon päätyttyä.
Lisää tietoa palvelusta.Miten kuvankäsittelyyn tarkoitettua väripistoolia on käytetty?
Hei! Minulla on väripistooli, joka on ollut entisajan kuvankäsittelyssä valokuvaajan käytössä. Haluaisin tietää, miten sitä on siinä työssä tarkasti ottaen käytetty? Säilytyslaatikossa lukee: Graphisches Fachgeschaft Curt Hiekel Leipzig. Laite ei ole juuri nyt minulla, mutta on lähes kuvan mukainen (kuvan säilytyslaatikon teksti on samanlainen, mutta minulla olevan laitteen varsiosa on bakeliittia).
Amanuenssit Max Fritze ja Leena Sipponen vastaa:
Hei,
kiitos kysymyksestäsi.
Väripistoolia, toiselta nimeltään kynäruiskua käytettiin jo 1800-luvun lopulla valokuvavedosten jälkikäsittelyssä ja värittämisessä. Tarkemmat retusointitoimenpiteet tehtiin yhä siveltimellä, mutta ilmanpaineella suihkutetulla värillä saattoi saada nopeasti ja tehokkaasti käsiteltyä suurempia kuva-aloja.
Kynäruiskuja käytettiin mm. valokuvasuurennoksia tehdessä, sillä suurennoksissa kuvien laatu ja yksityiskohdat kärsivät ja puutteet paikattiin retusoimalla. Niillä myös väritettiin valokuvia vesivärejä käyttäen. Daniel Nyblinin kuvaamo Helsingissä oli ensimmäinen Suomessa, jossa kynäruiskuja alettiin käyttää retusointiin vuonna 1896.
Nyblinin valokuvaustarvikemyymälästä kynäruiskuja ei 1800-1900-lukujen vaihteen hinnastojen perusteella näytä saaneen. Ei liioin muista helsinkiläisistä valokuvaustarvikeliikkeistä, kuten Anton Podworskyltä, Soliolta tai P.J. Bögelundilta, joiden 1900-luvun alun katalogeja selailin.
Laite toimi paineilmakompressorilla, josta johdettiin letku pistoolin alapuolella olevaan suuttimeen. Pistoolin päällä olevaan kuppiin kaadettiin nestemäistä väriä, ja liipaisimesta painaen väriä suihkutettiin kuvaan. "Air brushin" käytöstä on olemassa videoita Youtubessa: esim. The Most Important Airbrush Beginner Tip ja Airbrushing 3 things you need to start.
Hakusanoilla "airbrush air compressor antique" löytyy Googlen kuvahausta kuvia vanhoista kompressoreista, ja toiminnassa sellaisia löytyy myös videoituna Youtubesta.
Ystävällisin terveisin,
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys
Katso mitä on jo kysytty
Kuukauden kysymys
Mikä lienee tämän kuvasuurennoksen ajoitus?
Uusimmat kysymykset
Miten on toteutettu 1920-luvun kuva, jossa on sama henkilö eri kuvakulmista?
Miten kuvankäsittelyyn tarkoitettua väripistoolia on käytetty?
Minkälaista tietoa löytyy 1930-1950 toimineista ”katuvalokuvaajista"?
Otatteko vastaan kuolinpesän jääneitä negatiiveja ja/tai valokuvia?
Milloin tämä valokuvaamo on toiminut?