25.9.2023

Onko teillä tietoja Ståhlbergin valokuvaamosta?

Hei, Äidinäitini äidistä on otettu kuva K. E. Ståhlbergin valokuvaamossa 1800-luvun lopulla. Hän asui Tampereella, mutta kuvan takana kuvaamon Helsingin osoite. Onko sen perusteella varmaa, että kuva on otettu Helsingissä, vai voisiko se olla otettu myös K. E. Ståhlbergin Tampereen haaraliikkeessä? Minä vuonna Tampereen haaraliike on avattu? Entä pitääkö paikkansa, että K. E. Ståhlbergin Toinen Valokuvaamo toimi vuosina 1895-99?

Amanuenssi Leena Sipponen vastaa:

Kiitos kysymyksestäsi!

On mahdollista, että K.E. Ståhlbergin Helsingin osoitteella varustettu kuva on otettu Tampereella. Ståhlbergilla oli haaraliike Tampereella, Läntinen Puistokatu 16:ssa vuosina 1895-1897. Etenkin alkuun hän mainosti Aamulehdessä Tampereen liikettään nimellä "K.E. Ståhlberg, Helsinki". Ainakin aluksi hän tuli vain välillä muutamaksi päiväksi Tampereelle kuvaamaan, ja vei levyt kehitettäväksi Helsinkiin. Kuvaamoa hoiti  1895-1897 Ida Nyman, joka 1897 osti sen kokonaan itselleen.

Hyvinkin todennäköisesti Ståhlberg on liimannut esim. visiittikorttikuvat pohjukkeille, joissa on Helsingin valokuvaamon osoite. Meidän kokoelmissamme ei ole yhtäkään Ståhlbergin kuvaa, jossa olisi Tampereen osoite, ei myöskään erään visiittikorttikeräilijän, joka on tehnyt meille listaa kuvaamoiden osoitteista ym.

K.E. Ståhlbergin Toinen Valokuvaamo toimi vuosina 1895-1899 Helsingissä, Aleksanterinkatu 17:ssa. Hänellä oli vuodesta 1895 samassa rakennuksessa kaksi valokuvaamoa, nk. ensimmäinen ateljee toisessa kerroksessa ja toinen ateljee viidennessä kerroksessa. 2. kerroksen ateljee oli toiminut jo vuodesta 1889. Ensimmäinen ateljee oli ykkösluokan kuvaamo muodikkaine taustakuvineen ja odotushuoneineen, kun taas toista ateljeeta mainostettiin huokeampana vaihtoehtona.

K.E. Ståhlberg korosti helsinkiläisyyttään mainostaessaan haaraliikettään Tampereella. Aamulehti 5.5.1895

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia