2.10.2023

Milloin Suomesta on alkanut saada Kinora -katselulaitetta?

1900-luvun alusta vuoteen 1914 varsinaista elokuvaa (kinomatografi) edeltänyt Kinora katselulaite mahdollisti rullalle kiinnitettyjen valokuvien katselun ikään kuin elokuvana. Katselulaite oli suuressa suosiossa Englannissa, missä se oli kehitetty Ranskasta osteun patentin mahdollistamana. Olen löytänyt yhden maininnan laitteen tarjonnasta Suomessa (Hbl 17.11.1912), mutta siihen jäljet katoavat. Ainakin mainoksesta voi päätellä, että laitetta tarjottiin täällä varsin myöhään, ehkäpä liiankin myöhään. Onko teillä havaintoja Kinoran esiintymisestä Suomessa tuolloin?

Amanuenssi Leena Sipponen vastaa:

Hei, kiitos kysymyksestäsi! 

Kävin läpi Kansalliskirjaston digilehtiarkistoa, ja marraskuulta 1912 ensimmäiset hakutulokset sieltäkin löytyvät. Useampikin sanomalehti kirjoittaa 8.11.1912 tullikäsittelyasioiden palstallaan Kinorasta, jonka tullitaksat on ilmeisesti tuolloin määritelty. Tästä voisi päätellä, että aiemmin niitä ei ole maahan tuotu.

Tarkistin muutamasta 1900-luvun alun valokuvausliikkeiden myyntikatalogista, olisiko Kinoraa myyty aiemmin, mutta ainakaan helsinkiläisillä Daniel Nyblinillä tai Anton Podworskylla ei ole.

 

Uusi Suometar 8.11.1912, leike palstalta "Tullikäsittelyasioita".

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia