3.9.2012

Miten punnita lasinegatiivien arvoa?

Onko lasinegatiivillä rahallista arvoa? Olen saanut käsiini laatikollisen Turussa kuvattuja kuvia. Mikä olisi paras tapa yrittää löytää omaisia? Kuvissa näkyy myös paljon vanhoja rakennuksia ja maisemia.

Anne Isomursu vastaa:

Museoissa aineistojen arvoja pyritään punnitsemaan toisella tavalla kuin antiikkikaupan piirissä. Museoiden eettisiin periaatteisiin kuuluu myös, ettei rahallisia arvioita mielellään anneta.

Löytämäsi kokoelma kuulostaa mielenkiintoiselta. Sillä saattaa olla ainakin paikallishistoriallista arvoa turkulaisille. Ensin pitäisi kuitenkin varmistaa, että aineisto on kuvattu Turussa. Se käy parhaiten sopimalla aika Turun museokeskuksen tutkijan kanssa. Puhelinvaihteessa (02 330 000) tiedetään varmasti kuka olisi tehtävään sopiva henkilö. Lasinegatiivit rikkoutuvat ja likaantuvat helposti, joten niitä on paras tutkia ammatti-ihmisen kanssa kunnollisella valopöydällä. Jos laseja on säilytetty kosteissa oloissa niiden kuvapinta saattaa myös irtoilla ja tällöin turhaa käsittelyä pitää välttää.

Rakennuskannan perusteella voidaan päätellä miltä paikkakunnalta ja miltä ajalta kuvat ovat peräisin. Lasinegatiivit voivat olla harrastajan kuvaamia, peräisin ammattikuvaajan ateljeesta tai nk. kyläkuvaajan aineistoa joltakin toiselta paikkakunnalta. Jos laseja on numeroitu, tekijä on usein ammattivalokuvaaja tai kyläkuvaajan tapainen henkilö, jolla usein oli myös jokin toinen ammatti. Kuvien laatu, esimerkiksi valotuksen ja terävyyden onnistuminen, voi kertoa kuvaajan ammattimaisuudesta. Kuvilla voi olla myös esteettisiä eli ilmaisutaitoon liittyviä arvoja. Joskus tosin näkee myös jonkin ammattimaisesti tuotetun kokoelman poistoja.

Jos kuvauspaikkakunta selviää, voidaan valokuvaajaa selvittää valokuvaajamatrikkelin avulla. Usein kyseisellä paikkakunnalla toimivilla museoilla on tietoa seudun kuvaajista. Ajan ja paikan selvittäminen nostavat kuvan informaatioarvoa. Kuvaston kunto puolestaan vaikuttaa mahdollisuuksiin käyttää kuvaa. Jos käyttöarvo on vähintään kohtalainen ja perusasiat on selvitetty katsotaan museopuolellakin, että kyseessä on on arvokas kokoelma.

Toivottavasti onnistut saamaan lisää tietoa lasinegatiiveistasi!

Asiasanat: arvo, lasinegatiivit

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia