21.5.2024

Miten diat voi hävittää turvallisesti?

Hei, Minulla on vanhoja väridioja n. 2300 kpl vuosilta 1967-89. Olen kaikki digitoinut ja nyt haluaisin alkuperäisistä dioista eroon. Kehykset ovat lasi/muovi, osa vain muovi ja osa pahvia. Kuvat ovat pääosin perheeseen liittyviä ja yksityisiä. 1) Mitä pitäisi ottaa huomioon ennen kuin luopuu näistä dioista? 2) Miten pitäisi erilaiset diat hävittää turvallisesti ja mihin viedä? 

Amanuenssi Leena Sipponen vastaa:

Kiitos kysymyksestäsi.

Ennen alkuperäisten diojen hävitystä on syytä tarkistaa, että kirjoitat talteen mahdolliset diakehyksiin tai säilytyslaatikoihin kirjatut tiedot. Esimerkiksi digitoimiesi diojen tiedostonimen yhteyteen, jos on kyse vain vaikkapa kuvassa näkyvän henkilön nimestä tai paikannimestä ja kuvausajankohdasta. Tai jos tietoa on paljon, kannattaa tehdä yksinkertainen luettelo, jossa tiedot ovat yhdistettävissä tiedostonimiin tai mahdollisesti luomiisi sähköisiin kansioihin.

Diat luokitellaan sekajätteeksi. Vaikka filmi on muovia, siinä on kemikaaleja joiden vuoksi dioja ei voi laittaa muovinkeräykseen. Kehykset materiaalista huolimatta kuuluvat myös sekajätteeseen. 

Toki henkilökuvia hävitettäessä on hyvä huolehtia tietoturvasta, eli jos jaksat saksia henkilökuvat tunnistamattomiksi, kannattaa niin tehdä. Sortti-asemalta voi toki kysyä, josko heillä olisi mahdollisuus hävittää valokuvia tietoturvallisesti samaan tapaan kuin he hävittävät salassa pidettävää tietoa sisältävää paperijätettä. 

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia