17.9.2024

Kuka on näiden kuvien tekijä?

Kuvasuurentamo Atlaksen merkki kuvan taustapahvissa.

Suurennusliike Suomen valokuvatausta.

Väritetty muotokuva.

Tiedustelen näiden lasiin upotettujen kuvien tekijöitä. 

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kuvien takana oleva leima ja sinetti kertovat yrityksistä, joiden erikoisalana oli tehdä valokuvista uusia kopioita ja muokata niitä eteenpäin asiakkaan toiveen mukaan esimerkiksi värityksellä ja kehystyksellä. Molemmissa kuva on kiinnitetty suoraan fasettihiotun lasin alle ilman kehystä, mikä oli suosittua etenkin 1930- ja 1940-luvuilla, jonkin verran myöhemminkin. 

Mustavalkoinen kuva on teetetty ja pohjustettu Kuvasuurentamo Atlas -nimisessä liikkeessä Helsingissä. 
Atlaksesta kerrotaan myös aikaisemmissa Kysy museolta -vastauksissa, jotka löydät  kirjoittamalla "Katso mitä on jo kysytty" -hakukenttään hakusanan Atlas.

Nuoren pojan käsinväritetty muotokuva puolestaan on valmistettu helsinkiläisessä suurennusliikkeessä nimeltä Suomi
Myös Kysy museolta -palvelussa aikaisempia kysymyksiä ja vastauksia, joissa Suomen tuotantoa esiintyy, löydät hakusanalla Suomi.

Alkuperäisten valokuvien tekijää ei näiden tietojen perusteella voi selvittää. Helsinkiläisten suurennusliikkeiden palveluita käytettiin laajalti Suomessa. Liikkeessä asiointia varten asiakkaiden ei tarvinnut itse lähteä Helsinkiin, vaan valokuva voitiin lähettää liikkeeseen postitse tai liikkeiden kanssa yhteistyössä toimineiden asiamiesten välityksellä.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia