20.12.2024

Millainen on kotimaisten valokuvapaperien historia?

Museon nettisivuilta löysin tällaisen tiedon: "Sotien jälkeen oli vaikea saada valoherkkiä materiaaleja. Paperin kysyntä oli kasvanut tavattomasti, mutta esim. Englannissa Ilfordin tehtaita korjattiin vielä pommitusten jäljiltä ja USA:sta ei tavaraa voitu tuoda laivojen vähyyden vuoksi. Suomen Valokuvaaja -lehdissä on jatkuvasti negatiivisia uutisia tarviketilanteesta. Tuolloin Suomeen perustettiin valokuvauspaperia valmistava tehdas. Kolme muutakin yritystä aloitti epäonnisen liiketoiminnan. Esteeksi muodostui ennen kaikkea hopean puute." (Ossi Asikainen)

Tiedättekö oliko Suomessa valmistettu kotimaista valokuvapaperia jo ennen sotia? Vai olivatko nuo tekstissä mainitut tehtaat ensimmäisiä laatuaan? Kauanko tuotanto jatkui? Tiedättekö millä nimillä kotimaisia papereita myytiin? Jatkuiko tuotanto pitkään? Teksti antaa ymmärtää että paperi ei ehkä ollut kovin laadukasta. Mitenhän mahtoi olla?

Amanuenssi Leena Sipponen vastaa:

Hei,

tiedossamme on kaksi suomalaista valokuvapaperin valmistajaa: Kuvas-Valmiste Oy ja Filmistudio Oy. Kummastakaan emme tiedä ihan tarkkoja toimintavuosia.

1945 aloittanut Kuvas-Valmiste oli sanomalehtikustantamo ja painotalo Uusi Suomi Oy:n tytäryhtiö, joka valmisti ainakin seuraavan nimisiä papereita: Vedos (klorobromihopeapaperia kopiointiin ja suurennoksiin), Bromos (bromihopeapaperia suurennoksiin), Vedox (kloorihopeapaperia, kaasuvalopaperia), Pica (negatiivipaperia puistovalokuvauksiin). 

Joulukuussa 1946 Valokuvaaja-lehdessä mainitaan Kuvas-Valmiste Oy:n "kartonkivahvan paperin olevan siksi hyvää, että se ei riittänyt kuin alkuun. Kun te, hyvät herrat, pyöritätte tällaista riittämiin, niin kyllä valokuvauspaperipula pian loppuu." 

2.7.1947 julkaistu Valokuvaaja-lehti sisältää kokonaisen artikkelin suomalaisen valokuvauspaperin valmistuksesta. Huomattavimmaksi valmistajaksi mainitaan Kuvas-Valmiste Oy. Alku oli kaikilla valokuvauspaperia valmistavilla yrityksillä hankala johtuen pula-ajasta: puutetta oli niin raaka-aineista, tehtaiden rakennustarvikkeista kuin työvoimasta. Kaikki koneet oli suunniteltava ja valmistettava Suomessa ilman aiempaa kokemusta. Ensimmäiset paperit osoittivat, että pula-ajan raaka-aineet eivät olleet käyttökelpoisia. Tuotekehitystä oli siis edelleen jatkettava, mutta edelleen vuonna 1947 mainitaan raakapaperin laadun aiheuttavan kaikkein suurimmat vaikeudet. Artikkelissa on kuitenkin toiveikas sävy: Suomessa oli paperinvalmistuksen osaamista ja laaja kemistikunta, joiden varaan laskettiin paljon.

Suomen Valokuvaaja 1/1948 jatkaa aiheesta haastattelemalla Kuvas-Valmisteen toimitusjohtaja J.G. Wasz'ia. Alun vaikeuksien jälkeen Kuvas-Valmiste on kyennyt saamaan markkinoille käyttökelpoista laatua, ja kysyntä kasvoi jatkuvasti. 

Toisen valokuvauspaperin valmistajan, Filmistudio Oy:n päätoimiala oli elokuvalaboratorio, ja se on aloittanut toimintansa 1927. Toiminta hiipui 1970-luvun alussa. Filmistudio Oy valmisti Tähti -merkkistä valokuvauspaperia. 

Harmillisen vähän tietoa kotimaisista papereista löytyy. Täydennämme vastausta jos lisälähteitä tupsahtaa eteen.

Kuvas-Valmiste Oy:n valokuvauspaperimainos, Suomen Valokuvaaja 1/1948.

Asiasanat: valokuvauspaperi

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia