2.1.2025

Miltä vuosikymmeneltä nämä kuvat ovat?

Ensimmäinen kuva perheestä.

Muotokuva, jota oli suvussa arveltu daguerreotyypiksi.

Suvun arkistoista löytyi kaksi vanhaa kuvaa. Ensimmäisen epäilemme olevan suvun ”kantaisästä” Aaron Savolaisesta (s.1812) perheineen. Voisiko kuva olla 1860-luvulta, kenties jopa vuodelta 1860? Tämä arvio sopisi kuvassa esiintyvien lasten ikiin. Jos ei, miltä vuosikymmeneltä kuva voisi olla? Kuvan koko on 11 x 16 cm. Entä voisiko kuva olla otettu Kuopion seudulla, jossa he asuivat? Kuvaa on väritetty vuosien varrella - pystyykö tällaisia muokkauttamaan alkuperäiseen asuun?

Toisessa kuvassa saattaa olla ensimmäisessäkin kuvassa mahdollisesti esiintyvä Aaronin vaimo Elisabeth Pitkänen (s. 1821). Tämä kuva on noin A4-kokoiselle kartongille painettu. Sukutiedon mukaan kyseessä olisi daguerrotypia. Olisikohan näin, ja voisiko kyseessä olla ensimmäisen kuvan penkillä istuva nainen? Miltähän vuosikymmeneltä toinen kuva voisi olla?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Aloitetaan kabinettikorttipohjukkeelle pohjustetusta perhekuvasta, johon on ihastuttavasti saatu mukaan myös nelijalkaisia perheenjäseniä. Sijoittaisin sen vuosisadan vaihteen tienoille sekä valokuvateknisten seikkojen että henkilöiden tyylin perusteella. 1860-luvulla henkilöitä ja ryhmiä kuvattiin lähes yksinomaan studiotiloissa, kun taas kuvan kaltainen vapaamuotoisempi poseeraus ulkona kuuluu kyläkuvaajien tai kiertävien kuvaajien aikakauteen, joka osuu juuri vuosisadan vaihteeseen. Tässä vaiheessa valokuvaukseen sekä kuvien kehitykseen ja vedostukseen tarvittavat välineet oli jo helpompi kuljettaa mukana ja ottaa käyttöön ulkosallakin. Vuosisadan vaihteessa kyläkuvaajia ja kiertäviä kuvaajia oli kaikkialla Suomessa, joten perhe on voitu hyvin ikuistaa kotipihallaan, Kuopion seudulla tai missä tahansa muuallakin. 

Taitava digitaalisten kuvanmuokkausohjelmien käyttäjä pystyy varmaankin muokkaamaan kuvasta uuden version, jossa väritys ja piirrosviivat eivät näy. 

Toinen kuva näyttää olevan reprokuvattu suurennos, johon kopioinnissa syntynyttä epätarkkuutta on pyritty korjailemaan retusoimalla. Kartongille pohjustettu kopiovedos on itsekin selvästi vanha, mutta digikuvan perusteella sitä on vaikea ajoittaa. Vanhoista, pienikokoisista valokuvista teetetyt suurennokset olivat kuitenkin suosittuja 1900-luvun alkupuolelta 1960-luvulle asti.

Suurennoksen perusteella on mahdotonta arvioida, millä menetelmällä alkuperäinen valokuva on tehty. Kuvaan merkitty vuosiluku 1841 herättää kysymyksiä: voisiko se olla kuvan henkilön syntymävuosi? Se ei voi olla kuvausvuosi, koska ensimmäinen valokuva otettiin Suomessa vasta vuonna 1842. Daguerreotyyppien tekijöitä Suomessa oli vain harvoja ja menetelmä jäi kalleutensa ja vaativuutensa vuoksi pian pois käytöstä, joten en pidä sitä todennäköisenä tämän kuvan originaalin menetelmänä. Sen sijaan edullisempi ja yleisempi ferrotyyppi on mahdollinen. Niitä tuottivat monet kiertävät kuvaajat 1890-luvulta aina 1920-luvulle asti.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia