12.11.2012

Miten suojata, käsitellä ja kuvata ferrotyyppejä?

Meillä on valokuva-arkistossa ferrotyyppejä muutama kymmenen. Eräs opiskelija haluaa tehdä niihin liittyen opinnäytteensä. Ferrotyypit ovat irrallaan suojataskuissa ja pienikokoisia ja siksi aika hankalasti käsiteltäviä. Mitä erityistä niiden käsittelyssä tulisi huomioida? Tarkoituksena olisi myös mahdollisesti kuvauttaa ferrotyypit. Miten tämä tulisi suorittaa?

Konservaattori Laura Sallas vastaa:

Ferrotyypit eli mustalle pellille valmistetut valokuvat olisi hyvä suojata yksittäin läpällisiin suojakuoriin. Näin kuvaa tarkasteltaessa sitä ei tarvitse vetää ulos suojataskusta. Läpät vain avataan ja kuva tulee esille. Munktellin valmistamia läpällisiä suojakuoria on olemassa valmiina useita eri kokoja. Suojapaperia voidaan myös tilata arkkina ja valmistaa oikean kokoiset kuoret itse.

Puuvillakäsineiden käyttöä suositellaan, ettei kuviin jää sormenjälkiä. Lisäksi kannattaa pitää mielessä, että ferrotyyppien pohjamateriaali on metallia ja voi ruostua. Kosteusolosuhteet kannattaa siis pitää kurissa.

Valokuvaaja Virve Laustela neuvoo kuvaamisesta: Ferrotyypin kuvaamista saattaa hankaloittaa metallille tyypillinen kiilto (jota päällä oleva lakkaus lisää), metallilevyn vääntyminen ja muut kuvan vauriot. Ferrotyypit ovat usein pienikokoisia, sävyalaltaan tummia ja mahdollisesti kuva on sijoitettuna rasiaan. Kuvausvaloilla pyritään valaisemaan kohde tasaisesti esim. kahdella symmetrisesti sijoitetulla studiosalamavalolla. Valaisukulmaa ja ferrotyypin suuntaa suhteessa valaisimiin joutuu kokeilemalla testaamaan heijastusten minimoimiseksi. Polarisaatiosuotimilla voi vähentää heijastuksia mutta on huomioitava että nämä suotimet jyrkentävät valoa ja vähentävät kameraan pääsevän valon määrää. Jos kuva on kovin syvällä rasiassa voi valaisinten kulmaa joutua muuttamaan jyrkemmäksi suhteessa kuvattavaan tai heijastamaan valoa myös varjokohtiin (rasian reunan varjo kuvan päällä). Kuvatessa on käytettävä hyvälaatuista lähikuvausobjektiivia (makro) ja kuvausaukko tulee olla riittävän pieni tarvittavan syväterävyyden saavuttamiseksi etenkin jos ferrotyppi on kovin vääntynyt tai syvällä rasiassa. Valotuksessa on huomioitava erityisesti tummien sävyalueiden toistuminen. Lisäksi pätevät yleiset reprokuvausohjeet: kamera on tarkasti kohtisuorassa kuvattavaan nähden, kamera on tukevalla jalustalla, valaisimet eivät aiheuta turhaa lämpö- ja (uv-)valoaltistusta ja valaisinten värilämpötila on tiedossa oikean värintoiston varmistamiseksi. Kuviin on syytä ottaa mukaan harmaasävy- ja värikiila oikean sävy- ja värintoiston kontrolloimiseksi. Ja erittäin tärkeää on tuottaa kuvaamalla tarpeeksi suuri ja hyvälaatuinen tiedosto eli kuvataan laadukkaalla kameralla/digiperällä laitteen suurimmalla tiedostokoolla että originaali säästyy turhalta uudelleenkuvaamiselta.

Noin 1902-1904 otetun ferrotyypin kuvaaja ei ole tiedossa. Suomen valokuvataiteen museo.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia