5.12.2012

Missä kirjoissa käsitellään suomalaisen perhekuvauksen historiaa?

Olisin kiinnostunut teoksista, jotka käsittelevät suomalaisen perhekuvauksen historiaa. Ei pelkästään varsinaisesti muoto- tai taidekuvausta vaan arkista kameran ja kuvankäyttöä suomalaisten historiassa. Miten kuvaan on suhtauduttu ja miten suhtautuminen ja kuvankäyttö/ottaminen on muuttunut? Samoin kiinnostaa suomalaisten ns. kuvapelko-ilmiö, kriittisyys omaa kuvaan kohtaan ja mahdolliset muut variaatiot aiheesta. Olisiko teillä tätä aihepiiriä kattavia tai sivuavia kirjoja myytävänä? Olisin niistä erityisen kiinnostunut.

Tutkija Maria Virtanen vastaa:

Kannattaa tutustua Seija Ulkuniemen väitöskirjaan Valotetut elämät - perhevalokuvauksen lajityyppiä pohtivat tilateokset dialogissa katsojien kanssa (Lapin yliopisto 2005). Tämä Acta Universitatis Lapponiensis -sarjassa julkaistu kirja ei tällä hetkellä kuulu museomme myymälän valikoimiin, mutta se on saatavissa elektronisena julkaisuna Doria-palvelusta.

Aiheesta on tehty myös opinnäytetöitä. Esim. Pirjo Mäkilä pro gradu Tätä hetkeä en unohda koskaan - tutkimus kotivalokuvauksesta (Helsingin yliopisto, Folkloristiikan laitos, 1993) löytyy museomme kirjastosta.

14.1.2013 Museoviraston kuvakokoelmien yli-intendentti emerita Sirkku Dölle täydentää vastausta ja ehdottaa tutustumista myös seuraavaan kirjallisuuteen:

Liisa Tiirola: Vanha hääkuva kertoo. Valokuvauksen vuosikirja 1973, s. 124-131.

Liisa Tiirola: Valokuvakortit ja kuvasuurennokset vuosisadan alussa. Valokuva 1974:1, s. 22-25.

Anne Isomursu: Valokuva-albumiin säilötyt juuret. Teoksessa Touko Yrttimaa, Syntymäpäiviä, s. 113-120.

Kommentit (2)

Martu Väisänen kommentoi:

Lisäkysymys oheiseen (omaan kysymykseen) kun aihe on nyt ajankohtainen. Mistä kautta saisin kirjoja/aineistoa lainaan? (asun Oulussa eli lainaus Helsingistä on aika hankalaa, ei mahdotonta kuitenkaan.) Olisin myös kiinnostunut saamaan aineistoa omaksi/sähköisessä muodossa, koska aihepiiri kiinnostaa ja minun on tarkoitus tutkia asiaa myös taiteellisessa työssäni.

Amanuenssi Sofia Lahti kommentoi:

Hei! Seija Ulkuniemen väitöskirja taitaa olla yllämainituista ainoa, joka on olemassa sähköisenä. Muita voit mahdollisesti tilata kaukolainaan Helsingin yliopiston kirjastosta Oulun yliopiston kirjastoon. Kannattaa kysyä kaukolainaamisesta suoraan kirjastovirkailijoilta.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia