5.12.2012

Oliko Suomessa varhaisia uutiskuvapostikortteja?

Yhdysvalloissa ilmestyi uutiskuvia jo hyvin varhain, stereokuvina ainakin jo 1860-luvulla ja myöhemmin myös kabinettikorttikuvina. Usein aiheet olivat sisällissotaa, junaonnettomuuksia ym. Kysymykseni kuuluu: Onko Suomessa näin varhaisia (1850-1880) uutiskuvia tehty ja onko sellaisia missään museossa (esimerkiksi stereokuvina) nähtävänä? En tarkoita uutiskuvalla pelkästään onnettomuuksia, vaan myös vaikkapa talouteen liittyviä kuvia yms, siis muita kuin puhtaasti maisemakuvia.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Onnettomuus- tai taistelukuvia ei tietääkseni ole tuon ajanjakson suomalaisessa aineistossa. Suomalaisen valokuvan varhaisista aihepiireistä saat melko hyvän käsityksen Valokuvan taide -kirjan (1992) ensimmäisestä luvusta "Valokuva etsii muotojaan 1842 - 1890".

Uutiskuvamaisimpia ovat kuvat esimerkiksi keisarin vierailusta, urheilukilpailuista, muistomerkin paljastuksesta tai suuresta taide- ja teollisuusnäyttelystä (jälkimmäisestä kuvia myös kokoelmanostossa verkkosivullamme).

Useita näistä on tehty suurina erinä myyntiin postikorttityyppisesti. Laskettaisiinkohan uutiskuviksi jostakin näkökulmasta myös kuvat Isontalon Antista ja Rannanjärvestä kahleissa tai "ihmissyöjäsudesta" täytettynä?

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia