20.1.2013

Saisinko tietoa merimiestä esittävästä kuvasta?

Merimies. Historiallinen sijainti Haukiputaalla, Pohjois-Pohjanmaalla.

Kuvan takana merkinnät tukholmalaisesta valokuvausliikkeestä ja vaasalaisesta valokuvaajasta.

Minulla on merimiestä esittävä valokuva, kuva-alaltaan 21 x 29 cm. Haluaisin tietää kuvaustekniikan, kuvanvalmistustekniikan, valokuvaajan ja tietysti, jos mahdollista sen, kuka on kuvan henkilö.

Tutkija Maria Virtanen vastaa:

Kuvasi on reprokuva ja suurennos. Alkuperäisen vedoksen koosta, kuvaustekniikasta tai kuvanvalmistustekniikasta on suurennoksen perusteella vaikea sanoa mitään varmaa.

Suurennoksen tekijä lienee kuvan kääntöpuolelta löytyvä tukholmalainen liike. Suomalaiset asiakkaat tilasivat suurennoksia toisinaan Ruotsista asti mm. halvempien hintojen takia. Hieman vastaavasta tapauksesta voit lukea aiemmasta Kysy museolta -sivuilla julkaistusta vastauksesta .

Kääntöpuolelta myös löytyvä vaasalainen agentti Joel Blomqvist on mahdollisesti välittänyt alkuperäisen kuvan Tukholmaan suurennettavaksi. Agentti Blomqvist saattaa olla sama henkilö kuin Uudessakaarlepyyssä vuonna 1918 kiertävänä valokuvaajana toiminut kaimansa, jonka löydät Kuka kuvasi –palvelusta. On kuitenkin mahdotonta sanoa, onko Blomqvist ottanut alkuperäisen kuvan vai ei.

Kysymystä siitä, kuka kuvassa oleva merimies on, kannattaa selvittää esim. paikallisten museoiden ja  paikallisten historiateosten avulla. Myös Sukututkimusseuran verkkosivuilta löytyvästä merimieskirjallisuus-listasta saattaa olla apua. Entä olisiko kuvan aiempien omistajien tai jonkun muun johtolangan perusteella vielä mahdollista löytää sellaisia vanhempia ihmisiä, jotka voisivat muistaa, kuka kuvassa esiintyy?

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia