6.2.2013

Missä viipyvät luontokuvanäyttelyt?

Miksi Valokuvataiteen museossa ei nähdä luontoon liittyviä näyttelyitä? (Lukuunottamatta I.K.Inhaa.) Suomessa on kansainvälisesti palkittuja luontokuvataiteilijoita ja heillä tarjolla kymmeniä upeita näyttelyitä. Vai onko "luonto"-sana jo sellainen lukko, että sen mukaan rajataan "taide-käsitteen" ulkopuolelle?

Intendentti Anna-Kaisa Rastenberger vastaa:

Luontoa tai mitään muutakaan lain sallimaa valokuvan muotoa tai aihetta ei periaatteesta rajata pois museon näyttelyistä. Kyse on innostavasta valokuvamateriaalista, jonka esittäminen näyttelynä on mielekästä. Luonto ja valokuva tarjoaisivat paljon kiinnostavia näyttelymahdollisuuksia: Olisi hauska tehdä näyttely esimerkiksi jostain luontokuvan historianäkökulmasta tai luontovalokuvauskulttuurin ilmiöstä. Luontokuvan ei tarvitse olla ”taidetta” tullakseen esitellyksi museomme näyttelyissä. Toisaalta luontokuvalle lajityyppinä on ehkä maassamme enemmän esittelyfoorumeita kuin nk. valokuvataiteelle, joten siinä myös syy miksi se ei omana lajityyppinään esiinny näyttelyissämme niin usein.

Luontoa on kyllä I.K. Inhan kuvien lisäksi museossa esitetty viime vuosinakin, vaikka näyttelyitä ei suoraan ole nimetty
luontokuvanäyttelyiksi. Tuula Närhinen tutki teoksissaan eläinten mahdollista tapaa nähdä maailma (2011) ja Pentti Sammallahti on vanginnut luontoa ja eläimiä koskettaviin kuviinsa (2010). Myös ryhmänäyttelyissä on ollut esillä mm. järvimaisemia, luontoa kaupunkiympäristössä sekä luontoa tutkimuskohteena ja ekologisten kysymysten kautta. Luonto aiheena tuntuu kiehtovan hyvin monipuolisesti valokuvaajia.

Lisäys 25.2.2014: Luontokuvaa on myös pysyvästi esillä Vuoden luontokuvat -verkkonäyttelyssä museon sivulla.
-Sofia Lahti, amanuenssi

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia