15.2.2013

Löytyykö tietoa Valokuvaamo Maijalasta ja Kalevasta?

On kaksi valokuvaamoa, joista en Kuka kuvasi -sivuston haulla löytänyt tietoja. Ehkä siksi, etten tiedä valokuvaajan tai omistajan nimeä. Mitä tiedetään näistä kahdesta: 1. Walokuvaamo Maijala, Sortavala 2. Valokuvaamo Kaleva, Viipuri?

Tutkija Maria Virtanen vastaa:

Valokuvaamo Maijala sijaitsi Sortavalassa Karjalankatu 26:ssa (Syrjäkadun ja Karjalankadun kulmauksessa). Kuvaamon perustamisvuosi oli 1903 ja rekisteröitymisvuosi 1909. Kuvaamolla oli sivuliike Sortavalan Kymölässä, insinööri V. Mäkisen talossa (entinen Atelier Kymölän huoneisto) 1908 alkaen. Kuvaamon omisti Maija Tilén (myöh. Paatero, myöh. Vihervuori) 1906-1922, Juho Vihervuori n. 1923-1928, Hilda Honkasalo yhdessä Aino Grönbergin kanssa 1929-1935 ja mahdollisesti vielä sen jälkeenkin.

Valokuvaaja Maija Vihervuori ja Juho Vihervuori olivat Suomen Valokuvaajain Osakeyhtiön (SVO) osakkaita 1920 alkaen ja J. Vihervuori oli yhtymän perustajia 1919-1920, hallintoneuvoston jäsen sekä puheenjohtaja. M. Vihervuori oli läsnä perustavassa kokouksessa Helsingissä 1920. J. Vihervuori ei kuvannut itse, vaan palkattuna oli kolme naistyöntekijää vuonna 1923. Yksi heistä oli vuodesta 1916 liikkeessä palvellut Maija Palovaara (myöh. Aranto). Rouva Hilda Honkasalo ja neiti Aino Grönberg kuvasivat.

Valokuvaamo Kaleva perustettiin vuoden 1918 tienoilla ja se toimi vuoteen 1940 Viipurissa. Toimipaikka sijaitsi osoitteessa Annankatu 20 Tiiliruukki ainakin vuosina 1929-1932. Soini Edith Sorvalin tiedetään omistaneen kuvaamon -1929-1931- (tarkat aikarajat eivät ole selvinneet). Annankatu 20:ssä oleva liike oli kuulunut Valokuvaamo Uoleville 1919 ja valokuvaaja Adele Tojkanderille nimellä Valokuvaamo Patria 1920 alkaen. Uusi omistaja Soini Sorvali oli toisen omistaman kuvaamon palveluksessa vielä vuonna 1926. Kaleva oli esikaupunkikuvaamo, ja siellä otettiin paljon punakaartilaiskuvia vuonna 1918. Kaleva Viipurista mainitaan esim. ”Kiertokirjeessä kaikille Suomen valokuvaajille” lokakuussa 1919.

Tässä vastauksessa mainitut tiedot perustuvat Annastiina Henttisen tutkimuksiin Viipurilaiset valokuvaajat ja kuvaamot 1900-1940 ja Sortavalan, Käkisalmen ja luovutetun Karjalan maaseutupitäjien valokuvaajia noin vuosina 1900-1940. Näistä jälkimmäisen tietoja ei vielä ole ehditty valitettavasti lisäämään Kuka kuvasi -palveluun. Palvelusta voi hakea tietoa myös kuvaamon nimen perusteella, kun avaa palvelun tarkennetun haun. Tosin erikseen kuvaamoita ei ole viety palveluun, vaan hakutulokset yhdistyvät valokuvaajiin, joiden tiedoissa haettu kuvaamo mainitaan. Jatkossa palvelua tullaan kehittämään siten, että myös kuvaamotiedot löytyvät helpommin ja täydellisempinä.

Kommentit (2)

Kari Honkasalo kommentoi:

Rouva Hilda Honkasalo oli myös SVO:n osakas, kyseiset osakkeet olivat ev Martti Honkasalon omistuksessa SVO:n toiminnan loppumiseen saakka osakkeiden muuttuessa arvottomiksi. Löytyykö jostakin Hilda Honkasalon ottamista kuvista luetteloa?

Amanuenssi Maria Faarinen kommentoi:

Valokuvaamot pitivät kirjaa asiakkaistaan kuvauspäiväkirjojen tai asiakaskortiston avulla. Jos kuvaamossa työskenteli useita valokuvaajia ei kuitenkaan yleensä tiedetä kuka heistä minkäkin asiakkaan kuvasi. Lisäksi kuvauspäiväkirjoja ei ole säilynyt kuin harvoista valokuvaamoista. Hilda Honkasalo kuvasi työssään luultavasti tuhansia muotokuvia, eikä niistä ole varmastikaan olemassa luetteloa.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia