4.4.2011

Mistä löytyy I. K. Inhan Vienan kuvia?

Kysyisin, mistähän löytyisi I. K. Inhan valokuvia. Hän yöpyi reissullaan v. 1894 Vienan Karjalassa Moarie Lesosen kotona Venehjärven Niskalassa Noakanahossa. Suvussamme säilyneen muistitiedon mukaan hän todennäköisesti otti myös täältä kuvia. Kiinnostaisi kovasti löytää tällaisia kuvia, mikäli niitä on olemassa.

Museonjohtaja Elina Heikka vastaa:

I. K. Inhan säilyneet Vienan kuvat on julkaistu Inhan kirjassa Kalevalan laulumailta. Näistä kuvista on täydellinen vedossarja säilynyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansanrunousarkistossa, mutta yksittäisiä kuvia on myös monissa muissa arkistoissa. Kalevalan laulumailta -kirjassa on julkaistu mm. kuva Maura itkee, joka ehkä esittää juuri Moarie Lesosta, vaikka nimen kirjoitusasu on poikkeava. Kirjassa on myös muita Lesosiin liittyviä kuvia. Kirjan uusintapainosta löytyy hyvin kirjastoista.

Inhan Vienan kuvien kaikki negatiivit eivät ole säilyneet, joten emme tarkkaan ottaen voi tietää mitä kaikkea Inha on matkallaan kuvannut. Säilyneitä negatiiveja on muutamia kymmeniä, ja ne ovat tulleet pääasiassa Suomen rakennustaiteen museon kautta Suomen valokuvataiteen museoon.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia