26.8.2013

Onko tämä valokuvaukseen liittyvä vempele?

Outo vekotin

Tässä laite jonka käyttö nykyisin lie vähäisempää. Mutta löytyykö tietoniekka joka laitteen nimen ja käyttötarkoituksen ja -tavan tietää kertoa?

Amanuenssi Anni Wallenius vastaa:

Tutkailimme kuvaa täällä museolla ja arvelimme, että kyseinen "veivi" olisi filminrullauslaite, jonka avulla filmiä on kelattu suurelta kelalta pieniin, kameraan sopiviin puoliin. Puolan alapää olisi kiinnitetty laitteen uurrettuun alaosaan, ja mustaa kampea kääntämällä filmi rullattu puolalle. Sivulla olevalla vivulla puola olisi kiristetty paikalleen, ruuvilla taas kiinnitetty laite pöydänreunaan. Emme kuitenkaan olleet aivan yksimielisiä tästä tulkinnasta – osaisiko joku lukijoistamme kertoa tästä laitteesta tarkemmin?

Päivitys 24.9.2013:

Asiantuntijakommentaattorimme Sirkku Dölle tunnisti laitteen haulikon patruunoiden latauslaitteeksi. Suomen Metsästysmuseon amanuenssi Vesa Anttila vahvisti, että kyseessä todella on haulikon, ei filmirullan, latauslaite. Suomen museot Online -verkkopalvelusta löytyy kuva Metsästysmuseon kokoelmissa olevasta samantyyppisestä laitteesta tästä linkistä. Kiitos asiantunteville kommentaattoreille tunnistusavusta!

Asiasanat: esineet

Kommentit (3)

Sirkku Dölle kommentoi:

Esine on haulikon 12 kaliberin patruunoiden latauslaite.

Vesa Anttila kommentoi:

Kyseessä on haulikonpatruunoiden latauslaite, erityisnimeltään suuntekokone. Laitteella saadaan pahvihylsyn reunat taivutettua patruunasuutteen (etulapun) reunojen päälle kiertämällä patruunalieriön päässä olevaa veiviä. Veikkaan että laitteesta löytyy merkintä 12 tai 16 joka kertoo kaliperin.

Jorma Tyrmi kommentoi:

Minullakin on isäni aikoinaan käyttämä haulikon patruunoiden latauslaite, mutta en ymmärrä kuinka se voi toimia. Laite on 12 kaliperin patruunoille, mutta eroaa tuosta kuvan laitteesta siinä, että patruunasuutteen supistajan ja patruunalieriön välissä on kiinteä, hylsyn mentävä putki. Jos pahvihylsy työnnetään putkeen, niin tuohon veivipään ja laitteessa olevan metalliputken väliin jää messinkikannan mentävä väli, mutta jos pahvihylsy puristetaan messinkikannan sisään, niin patruunaa ei voi irrottaa laitteesta. Lisätäänkö nallin sisältävä messinkikanta vasta muuten valmiiseen patruunaan? Tähän pitäisi pystyä liittämään kuva laitteesta, asiaa on muuten vaikea selostaa.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia