18.10.2013

Voiko negatiivin kautta selvittää kuvattujen henkilöllisyyttä?

Joissakin vanhoissa henkilökuvissa on maininta siitä, että alkuperäiset negatiivit säilytetään. Voiko tätä kautta saada selville, kuka kuvissa on?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Kuvassa olijoiden tunnistaminen on meille lähetettyjen kysymysten yleisin aihe, ja valitettavasti henkilöiden jäljittäminen vanhoista valokuvista onnistuu varsin harvoin. Vaikka kuvaamo olisikin säilyttänyt negatiivit myöhempiä lisätilauksia varten, ne eivät aina ole säilyneet meidän päiviimme asti tai päätyneet museoon. Joidenkin kuvaajien ja kuvaamojen arkistot onneksi ovatkin tallella museoiden tai paikallisyhdistysten huomassa.

Jos tutkimasi kuvan negatiivi löytyisikin arkistosta, negatiivissa itsessään ei yleensä ole lisätietoa kuvan henkilöstä. Tietoa voi olla negatiivin suojataskussa tai se voi löytyä negatiivin numeron perusteella kuvaamon asiakasrekisteristä tai kuvauspäiväkirjasta. Niitä taas on säilynyt vähemmän. Tunnistusta mutkistaa hieman vielä se, että vaikka rekisteristä löytyisi kuvan tilaajan nimi, se ei aina ole sama henkilö, joka on kuvassa.

Jos tiedät kuvan ottaneen kuvaajan tai kuvaamon nimen, voimme selvittää, onko tuon kuvaamon aineistoa tallella ja mistä voit kysellä eteenpäin.

Tunnistuskysymyksistä voit lukea lisää aikaisemmista Kysy museolta -palvelun vastauksista. Kirjoita "Katso mitä on jo kysytty" -kenttään hakusana "tunnistaminen", niin saat esiin kaikki aiheeseen liittyvät kysymykset vastauksineen.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia