9.12.2013

Mitä tiedätte valokuvaaja A.V. Heikkisestä?

Esimerkki Punkaharju-postikortista (painokuva), kuvaaja: A. V. Heikkinen

Punkaharju-postikortin osoitepuoli

Mitä tiedätte valokuvaaja A. V. Heikkisestä, jonka ottamista maisemakuvista tehtyjä postikortteja on kulkenut postissa 1940- ja 1950-luvuilla?

Amanuenssi Anni Wallenius vastaa:

Verkossa olevasta Kuka kuvasi -valokuvaajamatrikkelistamme ei tosiaan löydy mainintaa A.V. Heikkisestä. Museo on saanut hänestä joitakin tietoja melko hiljattain, ja seuraavassa päivityksessä lähiviikkoina nämä tiedot Heikkisestä julkaistaan myös Kuka kuvasi –palvelussa.

A.V. Heikkinen oli ammattivalokuvaaja, joka oli erikoistunut maisemakuvaukseen. Tietojemme mukaan hän kuvasi ainakin matkailuun liittyviä kohteita: museoita, kirkkoja, muistomerkkejä, tuntureita, järviä ym. matkailunähtävyyksiä eri puolilla Suomea. Hän on kuvannut erityisesti funkisrakennuksia (mm. hotelli Pohjanhovi Rovaniemellä, hotelli Aulanko Hämeenlinnassa, Suomen urheiluopisto Vierumäellä, Petsamon matkailuhotelli Liinahamarissa). Heikkinen kuvasi myös jatkosodan aikana puolustusvoimille, vaikka ei kuulunut TK-kuvaajiin. Heikkisen kuvauspaikkoja sota-aikana olivat mm. Viipuri ja Karilahti. SA-kuvan arkistossa Heikkisen kuvia on myös mahdollisesti nimellä "alikersantti Heikkinen".

Heikkinen kuvasi ja myös julkaisi nk. paikkakunta- ja maisemapostikortteja. Postikortit on valokuvattu ilmeisesti pääasiassa 1940-luvulla. Joissakin korteissa on julkaisijana Suomen Matkailijayhdistys, kuten kyseisessä Punkaharju-kortissa. Osan korteista Heikkinen lienee julkaissut omakustanteena.

Kommentit (2)

Sirkku Dölle kommentoi:

Museoviraston kuvakokoelmissa on koko joukko A.V. Heikkisen ottamista valokuvista painettuja postikortteja. Kuopiota ja Viipuria esittävät ovat värillisiä, muut mustavalkoisia. Yhteen korttiin on merkitty julkaisijaksi Sokeain Kirjallisuusyhdistys. Viipuri-kortissa on vuosiluku 1940 ja 1941. Kysymystä onko kokoelmiin 1938 lahjoittanut ja 1939 myynyt valokuvaaja Antti Heikkinen yhtä kuin A.V. Heikkinen, ei nyt käytettävissä olevien asiakirjojen perusteella voi ratkaista.

Ruma-Elsa kommentoi:

A. V. Heikkinen on kuvannut ainakin Petsamossa maisemakortteja 1920 - 1930 -luvulla (painanut Siam, osan SMY). Lisäksi mm. erilaisia Lappi-aiheisia kortteja suurinpiirtein samalta aikakaudelta - mm. kolttasaamelaisia arkiaskareissa ja 'lappalaisia' poronhoitotöissä. Toki hänellä on todella paljon Karjala-aiheista materiaalia myös, mutta jostain syystä Suuri Pohjoinen on ilmeisesti vetänyt häntä puoleensa. :) Tämä näin korttikeräilijän ja -myyjän kommenttina. :) En ole siis asiantuntija, mutta olen seurannut aiheita kymmeniä vuosia...

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia