8.1.2014

Oliko valokuvaamoilla käytössä lainavaatteita?

Onko teillä tietoa valokuvaajasta nimeltä Herman Landen? Minulla on kuva jossa on kuvattu Viipurissa 1898 syntynyt tyttö n. 1-2-vuotiaana. Kuvassa on teksti Herman Landen, fotograf.

Samaan kuvaan liittyy toinen kysymys. Kuvattiinko lapset omissa vaatteissa, vai saattoiko kuvaajalla olla esim. tyttöjä varten lainattava mekko? Netistä nimihaulla löysin vain yhden saman kuvaajan kuvan, ja yllätykseksi sen perhekuvan tytöllä oli sama mekko päällä kuin kuvani tytöllä. Kuva oli löydetty Pyhtäältä.

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Herman Landén löytyy kotisivultamme Kuka kuvasi? -palvelusta. Landénin valokuvaamo on toiminut vuosina 1901-1910 Viipurissa osoitteessa Kolikkoinmäki, Lukukatu 3. Jos vuonna 1898 syntynyt tyttö on kuvassa parivuotias, hän on siis vieraillut kuvaamossa pian sen Viipuriin saapumisen jälkeen. Kuvaamo oli jo sitä ennen ehtinyt toimia Helsingissä, Turussa ja Hangossa, ja Viipurin jälkeen se siirtyi uudelleen Helsinkiin.

Entäpä kuvattujen tyttöjen mekot? Hyvä havainto ja kiinnostava kysymys! Varmaa selitystä saman tai samanlaisen mekon esiintymiselle molemmissa kuvissa ei ole. Asujen lainaaminen kuvattaville ei ole ollut yleisesti tunnettu käytäntö, mutta ei ole poissuljettua, etteikö jokin kuvaamo olisi ottanut myös asuja rekvisiittavalikoimansa jatkoksi. Mahdollista on yhtä lailla se, että toinen lapsi on perinyt tai lainannut mekon toiselta - kenties perheet olivat esimerkiksi sukua toisilleen tai tuttavia. Periaatteessa mahdollista on vielä sekin, että mekot on vain ostettu samasta liikkeestä tai tehty saman mallin mukaan.

Asiasanat: Landén, vaatteet

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia