1.4.2014

Tietoa turkulaisesta Atelier Pallaksesta?

Minulla on kuva isoäidistäni, joka oli syntynyt 1908. Kuvaamo on Atelier Pallas Turku Åbo. Kuvan takana on teksti: Pallas Uudenmaankatu 3 Nylandsgatan Turku Åbo. Yritän selvittää kuvan ottoaikaa. Onko tietoa, milloin ko. valokuvaamo on toiminut? Onko mahdollista, että Pallaksen arkistoja olisi säilynyt ja dokumentoitu?

Amanuenssi Anni Wallenius vastaa:

Valitettavasti museollamme on vain hajatietoja Turussa toimineesta Atelier Pallaksesta, vaikka useita, muissa kaupungeissa toimineita saman nimisiä kuvaamoja tunnemmekin. Tiedämme, että turkulaisessa Pallaksessa työskenteli ainakin vuosina 1940-1954 Alma Koskinen -niminen valokuvaaja. Kokoelmissamme on lisäksi yksi muotokuva, joka on kuvattu samassa Pallaksessa kuin isoäitinnekin. Tämän postikorttimuotoisen kuvan takana on leima "Pallas, Uudenmaankatu Nylandsgatan 3, Turku - Åbo". Tämä kokoelmissamme oleva kuva on ajoitettu otetuksi vuonna 1943.

Liitän tähän vastaukseen nopeasti kännykkäkameralla nappaamani kuvat tuosta meidän kokoelmista löytyvästä Turkun Pallaksen kuvasta. Voitte verrata oman kuvanne tyylia, leiman kirjasintyyppiä ja kuvaformaattia ja koettaa päätellä, voisiko kuva olla otettu samoihin aikoihin kuin tämä.

Lisätietoja saadaksenne kannattaa kääntyä Turun museokeskuksen valokuvakokoelmien puoleen, yhteystiedot löytyvät täältä.
 Heillä on kattavin tietämys turkulaisista kuvaamoista. Kuvaamojen asiakaskortistoja on säilynyt melko harvoin. Jos Atelier Pallaksesta on säilynyt arkistomateriaalia, sen sijainnista tiedetään luultavimmin Turun museokeskuksessa.

Atelier Pallaksessa vuonna 1943 kuvattu potretti, Suomen valokuvaitaiteen museon kokoelma.

Valokuvan takapuoli. Suomen valokuvataiteen museon kokoelma.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia