8.5.2014

Kummalliset lasinegatiivit - saisinko apua kuvien tulkintaan?

Godtköps-Atelieren, Helsingfors.

Lapsoset "talvimaisemassa".

Etsiessäni vanhoja valokuvia Salosta löysin lasinegan, jossa herrashenkilö on kuvattu ilmeisesti taustakangasta vasten. Kabinettikuva on Godtköps-Atelieren tuotantoa. Onko teillä enemmän tietoa ko. kuvaamosta? Lähinnä minua tietysti kiinnostaa mahdollinen yhteys Saloon. Jäin myös miettimään, onkohan arkistosta löytynyt lasinega uudelleen kuvattu vanhemmasta filmistä, kun kuvassa näyttäisi olevan jonkinlainen negatiivin kiinnityssysteemi? Samasta arkistosta löytyi myös lasinega, jossa kuvattuna kaksi lapsosta. Kuvassa olevaa sinisenä näkyvää väritystä ihmettelen myös. Tämän kysymyksen yhteydessä oleva kuva on lasinegasta reprotun käännetty positiivi.

Amanuenssi Maria Virtanen vastaa:

Lasinegatiivi, jossa on herrahenkilö, on selvästi repronegatiivi. Eli alkuperäinen kabinettikortti (tai mahdollisesti em. yleisempi visiittikortti) on kuvattu ja/tai valmistettu helsinkiläisessä Godtköps-Atelierissa, mutta repro voi olla kuvattu missä tahansa - vaikkapa Salossa. Repronegatiivista tehty vedos on luonnollisesti rajattu siten, että kiinnityssysteemiä ei näy kuvassa. Godtköps-Atelierista meillä ei valitettavasti ole tietoja paikkakuntatietoa enempää. Patentti- ja rekisterihallituksen Virre-verkkopalvelusta saattaisi löytyä tietoa, mutta palvelussa on juuri nyt toukokuun alussa käyttökatko. Kannattaa tarkistaa asia käyttökatkon jälkeen.

Lapsia esittävän lasinegatiivin väritys on retusointia, nykytermein kuvankäsittelyä, jota tehtiin paljon negatiiveihin. Luulisin, että väritys näyttäytyy lumena negatiivista tehdyissä vedoksissa.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia