19.5.2011

Millä kynällä tulisi kirjoittaa valokuvan taakse?

Koska valtavaa määrää kotialbumeihin kuvaamiamme valokuvia ei tulla varmaan "koskaan" saamaan albumeihin, ajattelimme kirjoittaa taakse edes keitä kuvissa on ja mikä on vuosi. Lyijykynä ei tartu. Kävisikö tarkoitukseen kuulakärkikynä tai tussi?

Konservaattori Maria Järvinen vastaa:

Valokuvien taakse merkintä tehdään ainoastaan pehmeällä HB-lyijykynällä. Jos mahdollista, kirjoitetaan paperin/kuva-alueen reunoille. Kirjoittaessa kynää pidetään kevyesti niin, ettei vedokseen muodostu painaumajälkiä. Pehmeä lyijykynä tarttuu kyllä.

HB-lyijykynää suositellaan sen takia, ettei se sotke tai leviä kostuessaan. Se ei myöskään siirry tai jätä jälkeä toiseen valokuvaan, kun valokuvat ovat nipussa tai muutoin kosketuksessa toisiinsa. Grafiitti on jähmeää ja se on helposti poistettavissa pehmeällä lyijyttömällä pyyhekumilla. Jotkin pyyhekumit saattavat sisältää lyijyä, mitä ei tietenkään ole hyvä hangata vedospaperiin.

Kommentit (1)

Anonyymi kommentoi:

Vastaus ei ota huomioon että suurin osa 1980-luvun jälkeisistä kuvista on painettu sellaiselle paperille ettei taakse lyijykynä tartu, millä näihin pitäisi kirjoittaa?

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia