20.5.2011

Mitä valokuvataiteen museoita on Pariisissa ja Lontoossa?

Olen kiinnostunut valokuvataiteesta. Osaatteko suositella käymisen arvoisia valokuvataiteen museoita Lontoossa ja Pariisissa?

Museonjohtaja Elina Heikka vastaa:

Lontoossa ei ole varsinaista valokuvataiteen museota, mutta valokuvaa esitetään osana eri museoiden ohjelmistoa. Victoria & Albert Museumissa on aina valokuvanäyttelyitä, joissa esitellään sekä uudempaa että vanhempaa valokuvaa. Tärkeä nykyvalokuvataiteen keskus on The Photographers´ Gallery, jota parhaillaan laajennetaan. Mainitsemisen arvoisia näyttelypaikkoja ovat myös White Chapel Gallery ja ICA - Institute of Contemporary Art.

Pariisin tärkein valokuvataiteen museo on Concorde-aukion viereesä sijaitseva Jeu de Paume, jossa on esillä valokuvataiteen klassikkoja, mutta myös uutta linssipohjaista taidetta. Myös Centre Pompidou´n tarjonta kannattaa katsastaa, sillä heillä on huomattavat valokuvataiteen kokoelmat, ja näyttelyissä valokuvaa on usein esillä. Valokuvataidetta esitetään usein yhdessä muun taiteen kanssa temaattisissa näyttelyissä, sillä Ranskassa valokuvaa muuhun taiteeseen yhdistävillä näyttelyillä on jo pitkä perinne. Toinen Pariisin näyttelytarjontaa luonnehtiva tekijä on perusteelliseen tutkimukseen perustuvat suuret valokuvahistorialliset näyttelyt.

Jeu de Paume´in ohella valokuvanäyttelyitä järjestää jatkuvasti Maison Européenne de la Photographie (MEP). Kannattaa myös katsoa, olisiko valokuvaa esillä kansalliskirjastossa, Bibliotheque nationale (BnF), jolla on suuret valokuvakokoelmat. Näyttelypaikkana on kirjaston vanha päärakennus (Richelieu, Rue Vivienne 5). Kansalliskirjaston näyttelyt järjestetään usein loppusyksystä, marraskuussa, jolloin Pariissa pidetään suuret valokuvataiteen messut (Paris Photo) ja joka toinen vuosi vietetään "valokuvan kuukautta". Mois de Photon aikana valokuvanayttelyitä on tarjolla eri puolilla kaupunkia. Paris Photo järjestetään tänä vuonna 2011 ensi kertaa Grand Palais´n tiloissa. Valokuvaaja Henri Cartier-Bressonin elämäntyöstä ja humanistisesta valokuvauksesta kiinnostuneelle Fondation Henri Cartier-Bresson tarjoaa jatkuvasti nähtävää.


Claude Cahun, Jeu de Paume 24.5.-25.9.2011
Omakuva, 1927
Claude Cahun

hopelagelatiinivedos
19,5 x 14 cm
Musée des Beaux-Arts de Nantes
© RMN / Gérard Blo

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia