23.10.2014

Oliko samannimisiä kuvaamoja Karjalassa eri paikkakunnilla?

Luovutetun Karjalan alueella toimineiden kuvaamojen logopainatukset välillä ihmetyttävät. Kaarlon Walokuvaamo -niminen kuvaamo toimi Koivistolla, mutta toimiko samanniminen kuvaamo myös Värtsilässä? Meillä on yksi henkilökuva, mitä ilmeisimmin kiertävän kuvaajan ottama 1920-luvun alussa. Kuva on liimattu korttipohjalle, jossa on kultakirjainpainatus "Kaarlon Walokuvaamo, Värtsilä". Onko sellaisesta kuvaamosta tietoa?

Toinen ihmetystä herättävä on ateljeekuva. Henkilökuva v. 1849 syntyneestä miehestä, kuva arviolta 1800-luvun lopulta. Kuvakortissa on kohopainatus "Th. Nyblin, Terijoki". Oliko Thorvald Nyblinillä kuvaamo myös Terijoella? Muitakin esimerkkejä on, että tietyllä paikkakunnalla tai kaupungissa varsinaisesti sijainnut kuvaamo käytti korttipainatuksissaan kuvaamon nimeä, mutta paikannimi vaihtelee. Onko näille mitään selitystä?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Saman kuvaamon toimiminen useammassa kaupungissa ei sinänsä ole poikkeuksellista. Menestyksekkäimmillä kuvaamoilla oli kyllä liikkeitä yhtä aikaa useammissa kaupungeissa, ja kuvaamot saattoivat myös muuttaa kaupungista toiseen.

Meilläkään ei kuitenkaan ole tietoa siitä, että Kaarlon Walokuvaamolla olisi ollut toinen vakituinen studio Värtsilässä. Myöskään Th. Nyblinin kuvaamon toimipisteestä Terijoella meillä ei ole tarkempia tietoja. Korttipohjan painatus voikin näissä tapauksissa viitata siihen, että kuvaamon edustaja on tehnyt lyhyemmän vierailun paikkakunnalle ja pystyttänyt sinne väliaikaisen studion. Tätä varten on teetetty erikseen korttipohjia. 

Suomalaisten varhaisten valokuvaamojen toimintaa ei ole vielä kattavasti tutkittu. Onneksi tietoa karttuu vähitellen myös aktiivisten sukututkijoiden ja verkossa julkaistujen vanhojen kuvien kautta.

Kommentit (1)

Arto ikkala kommentoi:

Löysin vanhan kuvan isästäni,jossa on takana leima Nyblin 1939,isäni asui tuolloin Viipurissa

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia