24.10.2014

Onko Tenhovaaran ja Hämeentiellä toimineen kuvaamon arkistoja jäljellä?

Liitteenä oleva hääkuva on otettu todennäköisesti kesä-heinäkuussa 1950, koska kuvan pari on vihitty 22.6.1950. Ketkä jatkoivat A.J. Tenhovaaran kuoltua 1945 valokuvaamon pitoa? Onko Tenhovaaran arkistoa olemassa ja missä se on?

Toinen kysymykseni koskee ainakin 60-luvun alussa toiminutta valokuvaamoa Hämeentiellä. Muistikuvani mukaan kyseinen valokuvaamo oli samassa korttelissa kuin Allotrian talo ja valokuvaaja oli nainen? Mikä tämän valokuvaamon/valokuvaajan nimi oli ja onko arkistoa jäljellä?

Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:

Aarne Tenhovaaran kuoltua kuvaamon osti valokuvaaja Miliam Malmelin. Tietojemme mukaan hän möi kuvaamon eteenpäin muutaman vuoden kuluttua. Ehtikö Malmelin ottaa tämän hääkuvan? Se on mahdollista. Kuvaajana on myös voinut olla esimerkiksi taitava muotokuvaaja Salme Simanainen, joka työskenteli Tenhovaaran kuvaamossa vuosina 1940-1953. Aarne Tenhovaaran maineesta jotakin kertoo se, että hänen signeeraustaan käytettiin kuvaamon muiden kuvaajien tekemissä kuvissa vielä hänen kuolemansa jälkeen. Tuhansien Tenhovaaran kuvaamon negatiivien ja vedosten kokoelma  sekä asiakaskortisto kuuluu Suomen valokuvataiteen museon kokoelmiin. Lisäksi hänen aineistoaan on Museoviraston, Suomen kansallisoopperan ja Kansalliskirjaston kokoelmissa.

Osoitteessa Hämeentie 70, joka osuu kysymääsi kortteliin, on toiminut Monifoto. Sen henkilökuntaan kuului useita naisia, ja vuodesta 1953 lopetusvuoteen 1979 myös liikkeen omistaja oli nainen, valokuvaaja Aili Poutiainen. Monifoton 1970-luvun negatiiviarkistoa on Suomen valokuvataiteen museon kokoelmissa. Varhaisempaa aineistoa on ainakin Helsingin kaupunginmuseolla, joka onkin julkaissut Finnassa sarjan Monifoton missikuvia sekä joitakin kuvia kuvaamon henkilökunnasta - kenties tunnistat sieltä tutut kasvot?

Kommentit (1)

Sirkku Dölle kommentoi:

Museoviraston kuvakokoelmissa on Monifoto Oy:n Hämeentie 70:n toimipisteen asiakasluettelot vuosilta 1951-54,1959-60 ja 1964-65. Kuva-arkistossa on myös negatiiveja. Minkä toimipisteen ne ovat, olisi selvitettävä. Erään asiakkaan nimi löytyi kerran luettelosta ja negatiiveistakin vastaavalla tunnuksella varustettu levy. Kysyjän mukaan kuva ei kuitenkaan esittänyt hänen äitiään.

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia