18.12.2014

Kuka kuvasi Ina Roosin nimellä tämän kuoleman jälkeen?

Myöhään syksyllä 1935 otetussa kuvassa oleva nimikirjoitus.

Isoisäni valokuva-albumissa on kuusi ammattivalokuvaajan ottamaa muotokuvaa sotilaista hänen varusmiesajaltaan vuodelta 1935. Kaksi kuvista esittää isoisää itseään, ja sotilasarvon perusteella ne on varmasti otettu 29.6.1935 jälkeen, toinen kesällä ja toinen todennäköisesti loka-marraskuussa. Kuvien alareunassa on koholle painettu nimikirjoitus "Ina Roos". "Kuka kuvasi" -palvelun mukaan Roos kuoli jo 1931. Kukakohan on käyttänyt hänen nimeään neljä vuotta myöhemmin?

Amanuenssi Anni Wallenius vastaa:

Kohtaamanne mysteeri tulee aina silloin tällöin vastaan omistajansa mukaan nimettyjen kuvaamojen kohdalla. Vaikka kuvaamon perustaja luopui valokuvaustoiminnasta tai kuoli, saattoivat hänen seuraajansa jatkaa työskentelyä edeltäjän nimellä. Tämä oli erityisen tyypillistä silloin, kun edeltäjä oli tunnettu, arvostettu tai luotettu kuvaaja, jonka nimellä oli ns. markkina-arvoa.

Visiittikorttien tai muiden studiokuvien pahvipohjukkeisiin painetussa nimessä ei varsinaisesti ole kysymys valokuvaajan signeerauksesta, vaan yrityksen logosta. Usein kuvaamoissa työskenteli useita kuvaajia, joista suurin osa jää kuvan tilaajille ja jälkipolville nimettömiksi ja tuntemattomiksi.

Ina Roosin kuoleman jälkeen tämän kuvaamo jatkoi toimintaa vanhalla nimellä, mutta Elsa Lönnqvistin omistuksessa. Tämän palveluksessa valokuvaajina puolestaan työskentelivät ainakin Kauko Kanervo ja Eija Lönnqvist. Myöhemmin Ina Roosin toiminimeä on käyttänyt myös valokuvaaja Pauli Huovila. Teidän kuvanne on siis luultavasti ottanut joko Elsa Lönnqvist tai Kauko Kanervo.

Asiasanat: Ina Roos, kuvaamot

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia