20.2.2015

Mikä on Uuskuva ja onko sen arkisto säilynyt?

Hei! Löysin Sauna-lehdestä kuvia, jotka on ottanut Uuskuva. Onko se jokin kuvatoimisto ja onkohan sen arkisto säilynyt?

Amanuenssi Leena Sipponen vastaa:

Hei,

Uuskuva syntyi, kun Uusi Suomi -lehden kuvaosastoa uudistettiin vuonna 1958. Kuvaosasto sai nimekseen Uuskuva, sinne kiinnitettiin lisää kuvaajia ja kuvien käyttö laajeni.

Myöhemmin Uuskuva irtautui Uudesta Suomesta. Ajankohta ei valitettavasti ole tiedossamme. Se jatkoi muutaman valokuvaajan omana yrityksenä, ja johtajana toimi Heikki Savolainen. Studio sijaitsi Helsingin Kruununhaassa, ja toiminta jatkui ainakin 1980-luvun lopulle, kenties 1990-luvun alkuun.

Suomen valokuvataiteen museo sai haltuunsa vuonna 2004 Uuden Suomen negatiivikokoelman. Tässä kokoelmassa on jonkin verran Uuskuvan tuotantoa. On esimerkiksi kuvia Uuskuvan kuvaajien valokuvanäyttelystä vuonna 1966 sekä Uuskuvan pikkujoulujuhlasta 1967. Luetteloimattomien joukossa on mahdollisesti muitakin aiheita.

Tutkija Jukka Kukkosen vuonna 2002 laatiman, kustannustalojen arkistoja kartoittavan raportin mukaan Alma Median arkistossa on Uuskuva-niminen erilliskokoelma. Kun Uuden Suomen negatiivit lahjoitettiin Suomen valokuvataiteen museolle, jäi Alma Medialle vielä Iltalehden kuva-arkisto. Ilmeisesti myös tämä Uuskuva-kokoelma on edelleen siellä, mutta kyse lienee ainoastaan Uuskuvan Uuden Suomen-aikaisista kuvista.

Voisit kenties koettaa tavoittaa valokuvaaja Heikki Savolaista, ja tiedustella asiasta myös Alma Medialta.

Lähteitä:
Uuden Suomen negatiivikokoelma museolla:

http://www.valokuvataiteenmuseo.fi/fi/nayttelyt/verkkonaeyttelyt/10378

Jukka Kukkosen kustannustalojen kuva-arkistoselvitys:

http://www.minedu.fi/export/sites/default/OPM/Julkaisut/2002/liitteet/opm_395_valokarkisto.pdf?lang=fi

Kommentoi tätä kysymystä

Kysy oma kysymys

Tulosta tämä kysymys

Kysymyksiä kuvina

Ladataan kuvia