Kysy melkein mitä vaan valokuvasta – kuvan kanssa tai ilman! Mikäli kysymyksesi koskee valokuvassa esiintyvän rakennuksen, univormun tai vastaavan yksityiskohdan tunnistamista, osaavat kyseisten toimialueiden museot auttaa paremmin. Emme osaa tunnistaa kuvissa esiintyviä yksityishenkilöitä. Museot eivät myöskään anna hinta-arvioita.
Vastaus kysymykseesi saattaa löytyä jo kysy museolta -palvelusta, katso siis mitä on kysytty aikaisemmin. Suomen valokuvataiteen museon henkilökunta vastaa ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen noin viikon sisällä. Osa kysymyksistä vastauksineen julkaistaan nimettöminä ja toimitettuina näillä verkkosivuilla.
Lisää tietoa palvelusta.Milloin passikuva tuli pakolliseksi?
Mistä lähtien passissa on ollut pakollisena myös henkilön valokuva?
Amanuenssi Sofia Lahti vastaa:
Luin juuri BBC:n artikkelista, että Britanniassa kuvat ovat nyt kuuluneet passeihin jo sadan vuoden ajan. Suomen osalta passikuvan historiaa ei ole tietääkseni tutkittu, joten kysymykseesi ei ole saatavilla aivan yksiselitteistä vastausta, mutta pääsemme suomalaistenkin passikuvien historiassa ainakin hieman taaksepäin. Poliisimuseon tutkijan Tiina Tuulasvaara-Kalevan antamien tietojen mukaan itsenäisen Suomen ensimmäinen passiasetus on heinäkuulta 1919 (95/1919). Asetus vaatii kahta passikuvaa, joista toinen kiinnitetään passiin. Tämä vuoden 1919 asetus kumoaa aikaisemman, 27.6.1888 annetun asetuksen, jossa todennäköisesti ei vielä vaadittu kuvaa passia varten. Esimerkiksi Poliisimuseon kokoelmissa olevassa, vuonna 1906 myönnetyssä ulkomaanpassissa ei oikein edes ole paikkaa valokuvalle.
Tavallisen henkilökortin valokuvavaatimus sen sijaan on vielä vuoden 1939 (509/1939) asetuksessa ehdollinen: sen mukaan korttiin tarvitaan "valokuva tai tarpeelliset tuntomerkit".
Jos joku tämän vastauksen lukijoista tietää tästä enemmän, otamme mielellämme vastaan lisätietoja passikuvien historiasta!
Kommentoi tätä kysymystä
Tulosta tämä kysymys